Moskisvet.com
Ženski stojita in v rokah držita pametni telefon

Novice

V mestu prepovedali uporabo telefona med hojo

A.P.
07. 07. 2020 08.25
0

Pametni telefoni so postali sestavni del človeka. Brez njega ne gremo nikamor več, redno ga uporabljamo tudi med hojo, ko neredko prevzame vso naš pozornost. To je povzročilo že ničkoliko nerodnih in neprijetnih situacij, pa tudi nesreč s tragičnim izidom. Mesta se težave lotevajo na različne načine – od stez za pešce, bulijo v zaslon, do prirejenih semaforjev. No, japonsko mesto Yamato je ubralo še bolj radikalno potezo in uporabo telefona med hojo preprosto prepovedalo.

Japonsko mesto Yamato, ki leži v prefekturi Kanagawa in šteje slabe četrt milijona prebivalcev, je s 1. julijem postalo prvo mesto v deželi vzhajajočega sonca, ki je prepovedalo uporabo pametnega telefona med hojo po javnih površinah. S tem ukrepom želijo ljudi opozoriti na nevarnosti, ki jih predstavlja gledanje v telefon med hojo, saj posledično premalo pozorno spremljamo dogajanje v okolici.

Kako kar največ iztržiti za svoj pametni telefon?
Preberi še
Kako kar največ iztržiti za svoj pametni telefon?

Na nov odlok, ki sicer ne prepoveduje uporabe telefona na javnih površinah, so oblasti meščane opozorile s plakati na podzemni železnicah v predmestju prestolnice Tokio in tudi zvočnimi opozorili, prek katerih so apelirali na meščane, da telefon uporabljajo šele, ko se ustavijo. Zaenkrat za kršitelje niso predvidene kazni, saj želijo z ukrepom zgolj opozoriti na potencialne nevarnosti. V zadnjem času beležijo povečanje tovrstnih nezgod, prepoved pa meščani podpirajo.

Nič kaj redek prizor.
Nič kaj redek prizor. FOTO: Thinkstock
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

Januarja so v mestu na dveh lokacijah opravili študijo in na primeru 6.000 pešcev ugotovili, da jih okoli 12 odstotkov med hojo uporablja pametni telefon. Sicer pa je japonski velikan NTT DoCoMa že pred leti v svoji študiji ugotovil, da večina ljudi, ki med hojo gleda v zaslon telefona, ne prečka ceste brez incidenta. Od tega se tretjina zaleti v drugo osebo, nekateri pa zaradi tega padejo ali se spotaknejo, saj, kot so ugotovili, uporabnik telefona medtem izgubi 95 odstotkov vidnega polja.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382