Moskisvet.com
V Auschwitzu - 4

Novice

Ubil 3.681 Židov, pri 95 letih mu bodo končno sodili

N.J.
21. 01. 2016 08.13
38

Po dobrih 65 letih bodo nekdanjemu zdravniki, ki je svoje delo opravljal v zloglasnem Auschwitzu končno sodili. Proces se bo odvil v Nemčiji, obtožen pa je odgovornosti za smrt vsaj 3.681 ljudi.

Vhod v Auschwitz
Vhod v Auschwitz FOTO: Reuters

Hubert Zafke, danes 95-letni starček, naj bi sodeloval pri grozljivih pobojih deportirancev med avgustom in septembrom 1944. 29. februarja se mora oglasiti na sodišču v Neubrandenburgu.

Sojenje naj bi se pričelo že lani junija, a so obravnavo preložili zaradi slabega zdravja obtoženca. Imel naj bi kognitivne težave in bol v slabi telesni formi. Tokrat pričakujejo, da bo sojenje steklo hitro in da bo marca vsega že konec. Kot poročajo tuji mediji, mu bodo do konca sojenja nudili vso potrebno zdravstveno pomoč, da se bo le lahko udeležil obravnav.

Zafke je aktivnosti kot zdravnik v koncentracijskem taborišču Auschwitz izvajal med 15. avgustom in 15. septembrom 1944, ko so tja prepeljali 14 vagonov Židov: 498 moških, 442 žensk in 79 otrok. Med njimi naj bi bila tudi Ana Frank.

auschwitz
auschwitz FOTO: Profimedia
Medicinsko osebje je odigralo ključno vlogo pri pobojih deportirancev. Izbirali so, kdo naj živi in kdo naj umre. V večini primerov so najšibkejšim vbrizgali injekcije fenola. Obtoženi naj bi bil na ta način aktivno vpleten v poboj več tisoč ljudi. Takoj po letu 1948 je bil Zafke že obsojen na tri leta zapora kot paznik v taborišču Auschwitz-Birkenau. Po prihod na prostost si je ustvaril družino in postal očka 4 otrok ter se ukvarjal s prodajo kmetijskih proizvodov. Njegov primer so kasneje znova odprli, potem ko so nekdanjega paznika iz taborišča, Johna Medjanjuka, leta 2011 obsodili na 5 let zaporne kazni zaradi sodelovanja pri poboju okoli 20.000 oseb. Njegov primer je pomemben precedens: prvič se je namreč zgodilo, da so krivdo dokazali brez prič.

Aprila 2015 so Oskarja Groeninga, 94-letnika, ki je delal kot knjigovodja v nekdanjem taborišču, obsodili zaradi sodelovanja pri poboju okoli 300.000 ljudi. Obsodili so ga na 4 leta zapora. Še trije procesi, med drugim tudi ženski paznici, so v teku, devet oseb pa še preiskujejo.

Oskar Groening
Oskar Groening FOTO: Reuters
Groeningovo sojenje

V taborišču je bil Groening odgovoren za preštevanje lastnine taboriščnikov in pobiranja njihovega denarja. 94-letnega nekdanjega pripadnika nacistične SS, ki je delal v taborišču smrti Auschwitz, so spoznali za krivega sodelovanja pri umoru 300.000 ljudi. Tožilci so menili, da je na tak način pomagal pri delovanju taborišča, njegovi zagovorniki pa, da ni sodeloval pri genocidu. Obtožnica se je nanašala na njegovo delovanje med majem in julijem 1944, ko so v Auschwitz pripeljali na stotisoče ljudi. Številne so takoj usmrtili. Groening je sicer eden redkih nacističnih sodelavcev, ki je javno govoril o svoji vlogi v taborišču. Pojasnil je, da govori, da bi utišal tiste, ki zanikajo, da bi se holokavst zgodil. ''Videl sem plinske celice. Videl sem krematorij. Bil sem na rampi, kjer so izbirali ljudi, ki so morali v plinske celice,'' je dejal za BBC-jev dokumentarec leta 2005.
Gröning je med sodnim procesom na sodišču priznal, da nosi moralno krivdo. Priznal je tudi, da je v prtljagi umorjenih taboriščnikov iskal denar in dragocenosti, jih pošiljal v Berlin ter tako nacističnemu režimu omogočil gospodarske koristi in podpiral sistematično pobijanje s strani nacistov.
Izjavil je, da ne čuti potrebe, da bi preživele holokavsta zaprosil za odpuščanje. "Samo Boga lahko prosim, da mi odpusti," je sporočil.

Tožilstvo je zanj zahtevalo tri leta in pol zaporne kazni. Tožilec Jens Lehmann je v sklepni besedi dejal, da zahtevana kazen temelji na "skoraj nedoumljivem številu žrtev", olajševalna okoliščina pa je, da obtoženec nosi omejeno krivdo za njihovo smrt. Sodišče naj bi po njegovih besedah tudi upoštevalo, da je bilo v preteklosti proti Gröningu uvedenih več preiskav, vse do lani pa so so se vse preiskave končale brez obtožnice.

Sojenje je znova odprlo vprašanje, zakaj do sojenja nacističnih zločincev pogosto prihaja tako pozno, potem ko so ti desetletja živeli v miru in na svobodi. V Nemčiji je desetletja veljala praksa, da sodijo le tistim, ki jim lahko dokažejo konkretne zločine. To se je spremenilo šele leta 2011 s primerom medtem že pokojnega Johna Demjanjuka, ki je bil obsojen sostorilstva v umoru več kot 28.000 Judov v taborišču Sobibor, čeprav mu neposredne udeležbe niso mogli dokazati.

V Auschwitzu - 4
V Auschwitzu - 4 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400