Moskisvet.com
moški zaspi po seksu

Novice

Tudi vi spite ločeno?

N.J.
14. 09. 2017 08.09
6

Včasih morda zveni, kot da je najslabše, kar se v zvezi lahko zgodi, da eden od partnerjev spi na kavču namesto z izbranko oziroma izbrancem  v postelji. A nekateri trdijo, da je ločeno spanje za zvezo koristno. 

Spanje
Spanje FOTO: Pinterest

Večina nas verjetno komaj čaka konec dneva, da se lahko mirno stisnemo k svoji boljši polovici in mirno zaspimo v toplem objemu. Čas tik pred spanjem nekateri pari izkoristijo za pogovore, nekateri v miru pogledajo kakšen film, preberejo knjigo, se predajo strastem ali pač le zaspijo. Če si nekateri morda sploh ne morejo predstavljati, da večera ne bi delili še z nekom, je v resnici menda kar precej parov, ki spijo ločeno.

Spanje v ločenih posteljah ne pomeni nujno težav v zvezi. Številni pari, ki prakticirajo ločeno spanje, pravijo, da je imela ta odločitev pozitiven učinek na zvezo. Leta 2013 v Torontu opravljena raziskava je pokazala, da kar od 30 do 40 odstotkov parov spi v ločenih posteljah. Partnerja naj bi se tako bolj naspala, saj naj drug drugega ne bi zbujala s smrčanjem, premikanjem, 'krajo' odeje ... Izboljšanja naj bi občutili tudi na področju spolnosti, saj ta nenadoma ni več samoumevna, temveč se je zanjo treba potruditi.

A pozor!

Če odločitev ni soglasno sprejeta, ločeno spanje lahko povzroči, da se vsaj eden od partnerjev kmalu počuti odrinjenega, nezaželenega, želja po spolnosti lahko ugasne, namesto da bi bila vse močnejša. Pogrešati začnemo vse tiste dotike, nežnosti, ki si jih dva običajno izmenjujeta tik pred spanjem, ljubeče poglede, kramljanje pred spanjem in tisti 'dobro jutro', ki nas že na vse zgodaj napolni z energijo.

Spanje v ločenih posteljah je lahko še posebej močan alarm v primerih, ko v odnosu med partnerjema škriplje (ne postelja, seveda). Če sta partnerja že tako odtujena, bo spanje v ločenih posteljah to vrzel samo še povečalo.

Spanje
Spanje FOTO: Pinterest

Ko moškega izpodrine otrok

Nekatere ženske se izselijo v drugo sobo (ali izselijo partnerja) že med nosečnostjo, da jim je ponoči bolj udobno, saj jih že trebušček dovolj ovira pri obračanju. Nekateri se za to potezo odločijo po rojstvu otrok, da recimo moški zjutraj, ko se odpravlja v službo, ne zbuja mamice in otroka po nepotrebnem. Po eni strani tako partnerja drug drugemu omogočita bolj miren spanec, a kaj hitro se lahko ujameta v past in s tem škodujeta svojemu zakonu.

Moški se velikokrat že tako vsaj v prvem letu po rojstvu otroka pogosto ne počutijo ravno najbolj koristne, saj ženska vzpostavi močno vez z otrokom in partnerja vede ali nevede odriva iz središča, s tem ko ga ne želi vključiti že v osnovna opravila, kot je recimo previjanje ali preoblačenje otroka, kopanje, ko začne jesti gosto hrano, pa tudi hranjenje ipd. Seveda obstajajo tudi takšni, ki jim pač ni do tega, a vsaj večina moških uživa v aktivnem očetovstvu. Spanje v ločenih posteljah ali celo ločenih sobah lahko povzroči, da se partnerja še oddaljita, posledice pa lahko potem nosi cela družina, saj je ugasnjena čustva težko znova oživeti.

Plan B

V vsako zvezo je treba vlagati določen trud. Če se odločite za spanje v ločenih posteljah, potem poskrbite, da si boste naklonjenost izkazovali drugače. Dogovorite se, kdaj je čas za vaju. Naklonjenost si lahko kažete že tako, da obedujete skupaj, se med sprehajanjem držite za roke, da se poljubljate in objemate tudi 'kar tako' in ne le ob pozdravu ali slovesu ter tako poskrbite, da ne bosta kmalu postala le 'sostanovalca'. Vsekakor pa na ločeno spanje pozabite, če se s tem ne strinjata oba.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394