Moskisvet.com
Zatirani moški

Novice

Tudi pri vas nosi hlače ženska?

M.K.
07. 05. 2014 08.35
8

Vse več je razmerij in zakonov, v katerih so tradicionalne vloge partnerjev povsem pomešane. Tako so ženske vse bolj poslovno naravnane, moški pa vse več časa preživimo za štedilnikom in skrbimo za gopodinjska opravila. Je z nami kaj narobe?

Vse več žensk se odloča ustvariti si kariero, a ker želijo ob tem imeti tudi družino, moramo za otroke in dom vse bolj skrbeti moški.
Vse več žensk se odloča ustvariti si kariero, a ker želijo ob tem imeti tudi družino, moramo za otroke in dom vse bolj skrbeti moški. FOTO: iStockphoto
Tradicionalno je v družbi veljalo prepričanje, da je ženska tista polovica v uspešnem razmerju, ki skrbi za kuhinjo, vzgaja otroke ter skrbi, da je doma vse na svojem mestu, moški pa je zgodovinsko gledano lovec in zato nosi finančno odgovornost za dobro življenje družine. No, v zadnjih letih lahko opažamo, da se ta trend postavlja na glavo in da se vloge vse bolj zamenjujejo. Vse več žensk se namreč odloča ustvariti si kariero, a ker želijo ob tem imeti tudi družino, moramo za otroke in dom vse bolj skrbeti moški. Če bi nas ob tem povsem razbremenile finančnih odgovornosti, bi morda še nekako razumeli, ampak, a se tudi vam zdi, da v družinski proračun prispevate skoraj toliko, kot bi, če bi delali na karieri?

Smo moški res vse večje 'copate'?
Smo moški res vse večje 'copate'? FOTO: iStockphoto
Enakopravnost na naš račun

Res je, da imajo ženske danes več možnosti za uspešno profesionalno kariero, kot so jih imele kadarkoli prej. Navsezadnje je tako tudi prav, saj so se dolgo borile postati enakovredne članice družbe, a takrat nihče ni rekel, da bodo to skušale doseči na račun nas moških! Tako pa se sedaj vse večkrat dogaja, da one rešujejo težave na delovnem mestu in skrbijo za uspešnost podjetja, v katerem so zaposlene, moški pa moramo medtem doma reševati gospodinjske probleme in skrbeti za uspešnost otrok (če jih še nimate, naj se vam torej nikar ne mudi). Glede na to, kako se ženske ves čas hvalijo, da so sposobne opravljati več opravil hkrati, naj torej to tudi dokažejo in poleg kariere prevzamejo odgovornost za dom ter družino. Oziroma, še bolje: zakaj si ne bi odgovornosti po bratsko razdelila? Če se le da, imejta torej stvari urejene tako, da vsak poleg službe poskrbi za nekaj gospodinjskih opravil. Tako bo volk sit in koza cela, delo pa opravljeno – brez prepirov in očitkov.

Kaj storiti?

Po drugi strani pa je res, da se moški povečini sam odloči, ali oziroma kako intenzivno bo postal 'copata'. Veliko jih je takih, ki se zavedajo, da ima partnerica s svojo izobrazbo in znanjem možnost zaslužiti več, kot bi zaslužili sami, zato ji kavalirsko odstopijo možnost, da si zgradijo kariero. A največ je še vedno zvez, v katerih sta zaposlena tako moški kot ženska, otroke pa čuva varuška ali pa obiskujejo vrtec. Tisti, ki si to lahko privoščijo (žal je takih v Sloveniji vse manj), imajo najeto celo čistilko, s tem pa kreganje okrog gospodinjskih opravil tako rekoč izpuhti.

Vse vendarle ni tako črno, kot se zdi

Ne glede na vse moramo na koncu pošteno priznati, da ima vse večje menjavanje tradicionalnih vlog med moškimi in ženskami tudi svoje pozitivne strani. Partnerja povečini začneta bolj ceniti drug drugega, saj sta nenadoma postavljena v položaj, v katerem je bil drugi vrsto let. Po mnenju psihologov se začneta zavedati odgovornosti, ki jo je prej nosil drugi in se začneta več pogovarjati. Prav tako lahko odkrijeta tudi, da sta doslej počela nekaj, kar niti približno ni dovolj izpopolnjevalo njunega življenja. Glede na izkušnje psihologov ter družinskih terapevtov menjavanje tradicionalno zastavljenih vlog pozitivno vpliva na odnose v družini, če partnerja le ne pustita, da bi ju premagal ego in si enakomerno porazdelita dnevne obveznosti.

Če se le da, imejta stvari urejene tako, da vsak poleg službe poskrbi za nekaj gospodinjskih opravil. Tako bo volk sit in koza cela, delo pa opravljeno – brez prepirov in očitkov.
Če se le da, imejta stvari urejene tako, da vsak poleg službe poskrbi za nekaj gospodinjskih opravil. Tako bo volk sit in koza cela, delo pa opravljeno – brez prepirov in očitkov. FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497