Moskisvet.com
Očala na delovnem mestu

Novice

Tu ženske na delovnem mestu ne smejo nositi očal

A.P.
11. 11. 2019 12.14
0

Nošenje očal na delovnem mestu je na Japonskem predmet vroče debate, potem ko so mediji poročali, da so nekatera podjetja ženskam prepovedala nošenje očal na delovnem mestu.

Na Japonskem naj bi številna podjetja ženskem prepovedala nošenje očal v času službe, kar je obudilo žgočo razpravo o pravicah žensk na delovnem mestu. Podjetja prepoved nošenja očal opravičujejo iz več razlogov. Med drugim naj bi želeli z ukrepom omehčati videz prodajalk, ki da z očali ustvarjajo hladen vtis. Med vzroki je tudi varnost zaposlenih (letališča) in da z očali ne vidijo pravilno ličil (lepotna industrija).

Na Japonskem nekatera podjetja ženskam prepovedujejo nošenje očal.
Na Japonskem nekatera podjetja ženskam prepovedujejo nošenje očal. FOTO: Shutterstock

Vroča tema se je iz novinarskih stolpcev in TV-zaslonov hitro prelila na družbena omrežja, kjer ''zastarela'' praksa pričakovano ni naletela na pozitivne reakcije. ''Razlogi, zaradi katerih naj ženske ne bi smele nositi očal, nimajo smisla. To je uperjeno v spol. Vse skupaj je zelo diskriminatorno,'' meni Kumiko Nemoto, profesorica sociologije na Univerzi za tuje študije v Kjotu. ''Ni pomembno, kako ženske opravljajo svoje delo. Podjetja cenijo ženstveni videz, kar je v nasprotju z nošenjem očal,'' dodaja.

Kaj bo naslednje?
Kaj bo naslednje? FOTO: Shutterstock

Kontroverzni ukrep prihaja nedolgo po tem, ko je Japonsko ''pretresel'' škandal z obveznimi visokimi petami in je skupina aktivistov z igralko in pisateljico Yumi Ishikawa začela zbirati podpise pod peticijo, v kateri je zahtevala uvedbo zakona, ki bi delodajalcem preprečeval uvedbo ukrepov, ki diskriminirajo ženske in predpisujejo kodeks oblačenja.

Uslužbenci ministrstva so primorani na delovnem mestu nositi motoristične čelade
Preberi še
Uslužbenci ministrstva so primorani na delovnem mestu nositi motoristične čelade

Žal je naletele na gluha ušesa, saj je minister za zdravje pozdravil takšne ukrepe in jih označil za nujno potrebne. ''Ženske se ocenjuje na podlagi videza. To je sporočilo, ki ga dajejo tovrstna pravila,'' je bila kritična Nemotova.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382