Moskisvet.com
Seksi šefica

Novice

Trik, s katerim boste v pogajanjih vedno zmagali

M.Č.
05. 09. 2013 08.13
2

Lepo je biti prvi na dirki ali zmagati v športu, še bolj koristno pa je, če znate zmagovati v pogajanjih. Nova raziskava iz univerze John Hopkins razkriva trik, s katerim boste po koncu pogajanj, najsi gre za povišico ali za dogovarjanje za druženje s prijatelji, vedno na boljšem.

Za uspeh pri pogajanjih vedno prvi postavite zahteve.
Za uspeh pri pogajanjih vedno prvi postavite zahteve. FOTO: Profimedia

V raziskavi so sodelovali izkušeni poslovneži, ki so za pogajalskimi mizami prekaljeni mački. Znanstveniki so jim pripravili navidezna pogajanja in opazovali izide, pri katerih so ugotovili popolnoma preprosto stvar. Vsi tisti, ki so prvi postavili svoje zahteve, so ob koncu pogajanj dobili več želene koristi kot tisti, ki so čakali, da bo svoje karte in želje začel razkrivati njihov nasprotnik.

»Vaš prvi predlog oziroma zahteva, nasprotnikove misli osredotoči na vašo ponudbo,« rezultate pojasnjuje soavtor študije Brian Gunia. Da ima lahko dejstvo ali prvi začnete postavljati pogoje, tako močan vpliv na izid pogajanj, potrjujejo še številne psihološke raziskave iz zadnjih 10. let. »Ljudje ne morejo prezreti podatkov, ki so jim na voljo, čeprav vedo, da bi jih morali,« je še povedal Gunia.

Ta preprosti trik lahko pred pomembnim sestankom preizkusite na vsakodnevnih stvareh, kot je recimo izlet z dekletom ter ura ali kraj srečanja s prijatelji. Omenjeni znanstvenik trdi, da boste s takim početjem veliko večkrat dosegli natanko to, kar si želite.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497