Moskisvet.com
Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 9

Novice

Tega o napadu 9/11 morda niste vedeli

N.J/Ma.K./U.K.
11. 09. 2017 10.53
12

Trenutno je v ZDA v ospredju orkan Irma, ki pustoši po Floridi, se pomika proti severu in za seboj pušča grozljivo razdejanje. A današnji dan je za Američane posebnega pomena, saj mineva 16 let, odkar se je čez lužo zgodil teroristični napad, ki je terjal skoraj 3.000 duš. 11. septembra 2001 so pripadniki Al Kaide z ugrabljenimi potniškimi letali sejali smrt v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji, dogodek pa je popolnoma spremenil svet.

teroristični napad 11. septembra
teroristični napad 11. septembra FOTO: Profimedia
Trump ima kot Newyorčan osebno povezavo z napadi, saj trdi, da je takrat umrlo več sto njegovih prijateljev. Obdobje od petka do nedelje je uradno razglasil za dneve molitve in spomina, današnji dan pa za dan domoljubov. Predsednik in njegova soproga se bosta žrtvam poklonila z minuto molka v Beli hiši, slovesnost pa je organizirana tudi v Pentagonu, kjer jo bo vodil obrambni minister James Mattis. Podpredsednik ZDA Mike Pence bo medtem obiskal polje v Pensilvaniji, na katerega je strmoglavilo ugrabljeno letalo, ki naj bi sicer napadlo kongresno palačo.

TUKAJ lahko preberete, kateri pretresljivi dogodki so se še zgodili na ta dan.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 1
Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 1 FOTO: Reuters

Spomnimo ...

Teroristi Al Kaide so 11. septembra 2001 ugrabili štiri potniška letala v ZDA. Z dvema so trčili v dvojčka WTC in ju zrušili, eno letalo je zadelo Pentagon, četrto pa se je po uporu potnikov zrušilo na polje pri Shanksvillu v Pensilvaniji. Takratni predsednik ZDA George Bush mlajši je kmalu zatem ukazal napad na Afganistan, kjer je imelo vodstvo Al Kaide svoj sedež, kasneje pa je razširil vojno na Irak, ki z napadi na ZDA sicer ni imel nič.

V napadih je umrlo skoraj 3000 ljudi, največ v New Yorku, kjer bo tudi letos osrednja slovesnost. V New Yorku obletnico napadov tradicionalno obeležujejo z minutami molka in branjem imen žrtev na prizorišču napadu, to je na jugu Manhattna, kjer sedaj namesto dvojčkov WTC stoji 1776 čevljev visoka stolpnica WTC 1, najvišja na zahodni polobli. Njena višina v čevljih je letnica začetka vojne za osamosvojitev ZDA od britanskega imperija. Na prizorišču napada sicer stojita dva bazena z vklesanimi imeni 2980 žrtev napadov, poleg pa je še muzej 11. septembra. Danes zvečer bodo v spomin na porušeni stolpnici tam ponovno prižgali dva reflektorja, ki bosta sijala v nebo vse do torka zjutraj.

Skoraj 3.000 žrtev

Med 2.977 uradno potrjenimi smrtnimi žrtvami je bilo 246 potnikov na ugrabljenih letalih (19 ugrabiteljev, 76 potnikov in 11 članov posadke na letu American Airlines 11, 51 potnikov, in 9 članov posadke na United Airlines Flight 175, 53 potnikov in 6 članov posadke na letu American Airlines Flight 77 ter 33 potnikov in 7 članov posadke na letu United Airlines Flight 93. 125 oseb je umrlo v Pentagonu, kar 2606 pa jih je umrlo v stavbi in med reševanjem. Med žrtvami je bilo kar 343 newyorških gasilcev, ki so pomagali reševati iz stolpnic, kasneje pa jih je zaradi različnih bolezni, povezanih s strupi v zraku po zrušenju stolpnic, umrlo še skupaj 159. V napadih je umrlo tudi 60 policistov.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 4
Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 4 FOTO: Reuters

Smrt še vedno kosi

Gasilci, ki so bili na kraju dogodka, so še vedno izpostavljeni povečanemu tveganju, da zbolijo za rakom. Napadi 11. septembra 2001 tako niso prizanesli niti fizičnemu niti psihičnemu zdravju preživelih, gasilcev in reševalnih ekip. Raziskave, v katerih je sodelovalo skoraj 10.000 gasilcev, so pokazale, da so možnosti, da dobijo raka, pri tistih, ki so pomagali gasiti ogenj, ki je zajel porušena newyorška dvojčka 11. septembra 2001, kar za 19 odstotkov večje kot pri njihovih kolegih, ki takrat niso bili v bližini WTC. Slabšega zdravja od svojih kolegov so tudi reševalci, ki so 11. septembra pod ruševinami pomagali iskati preživele, so razkrili v poročilu, ki ga je leta 2011 ob 10. obletnici napadov v septembrski številki objavila zdravstvena revija The Lancet. "Dogodki tistega dne so spremenili zgodovinske tirnice Amerike in sveta. Imeli so in še vedno imajo resne posledice za zdravje," je ugotovitve znanstvenikov v uvodniku povzel The Lancet. Raziskovalci so ugotovili, da je 28 odstotkov od 27.000 oseb, ki so sodelovale v reševalnih akcijah po napadih 11. septembra, po letu 2001 zbolelo za astmo, 42 odstotkov jih trpi za obolenji sinusov, 39 odstotkov pa za kronično zgago. Objavljeni podatki so med drugim razkrili, da je 28 odstotkov reševalcev žrtev napadov teroristične skupine Al Kaida na WTC imelo težave z depresijo, 32 odstotkov s posttravmatskim stresom, 21 odstotkov pa jih je trpelo za napadi panike.

Prva žrtev med gasilci

Ko je letalo zadelo v WTC, je na kraj dogodka odhitel Mychal Judge, kaplan pri newyorških gasilcih. Srečal se je s tedanjim newyorškim županom Rudolphom Giulianijem, ki ga je prosil, naj moli za vse žrtve. Judge je molil za vse žrtve, ki so ležale na tleh in odhitel v lobi Severnega stolpa WTC, kjer je bil organiziran krizni štab. Pomagal je ranjenim, molil za mrtve. Ob 9.59 se je sesedel Južni stolp. Ljudje so v paniki skakali v globino in eden izmed padlih je zadel kaplana, ki je bil zaradi udarca v glavo na mestu mrtev. Njegovo truplo je prvi zagledal poročnik newyorških policistov (NYPD). Skupaj s še dvema gasilcema, zdravnikom in naključnim mimoidočim so odnesli njegovo truplo, pri čemer jih je ujel tudi fotograf. Mychal Judge je postal prva uradno potrjena smrtna žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001 oziroma, kot so uradno zapisali, 'žrtev 0001'. Pred njim so sicer umrli že mnogi drugi zaposleni v WTC, potniki na letalu, člani posadke na letalu, mimoidoči in drugi, on pa se je kot prva žrtev zapisal, ker so ga prvega pripeljali do mrliškega oglednika.

Njegovo truplo je prvi identificiral detektiv NYPD Steven McDonald, pokojnikov dolgoletni prijatelj.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 9
Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 9 FOTO: Reuters
Teorije zarot

Teorije zarote o napadu na WTC 11. septembra še danes burijo duhove. Napad naj bi po mnenju nekaterih organizirala celo ameriška vlada ali pa naj bi zanj vsaj predhodno vedela in ga zaradi lastnih koristi dopustila. In nenazadnje so se mesece pred napadom in po njem zgodili nekateri nenavadni dogodki, ki bi seveda lahko bili popolnoma naključni, lahko pa tudi v povezavi z napadom. Katere so tiste največje teorije zarot, si lahko preberete TUKAJ.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 3
Teroristični napadi 11. septembra 2001 - 3 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497