Moskisvet.com
Vrata spalnice

Novice

To je razlog, da boste vrata spalnice pred spanjem od zdaj vedno zapirali!

A.P.
06. 11. 2019 12.26
2

Pred spanjem zapirate vrata spalnice ali jih puščate odprta/priprta? Od leta 2017 so v slovenskih domovih obvezni javljalniki ogljikovega monoksida, ki spadajo med najpomembnejše varnostne naprave v vsakem domu – podobno kot javljalnik dima, ki pa ni enak pripravi CO in tudi ni obvezen.

Mnogi čez noč vrata spalnice puščajo odprta ali vsaj priprta. Bodisi, da slišijo otroke, ki spijo v sosednji sobi, bodisi, da jih ne presenetijo vlomilci ipd. Današnji domovi so za razliko od preteklih opremljeni s precej več pohištva iz umetnih materialov, ki gorijo precej hitreje, kot klasični oz. naravni.

Imate vrata spalnice ponoči odprta ali zaprta?
Imate vrata spalnice ponoči odprta ali zaprta? FOTO: Shutterstock

Statistika kaže, da smo imeli pred štirimi desetletji po sprožitvi alarma okoli 17 minut časa, da zapustimo hišo, preden je prepozno, ta čas pa se je zaradi novih materialov skrajšal na vsega tri minute!

Avtomobilski brisalci priskočili na pomoč vremenoslovcem
Preberi še
Avtomobilski brisalci priskočili na pomoč vremenoslovcem

Zato je pomembno, da storimo vse, da si kupimo nekaj časa v primeru požara. Požarni alarmi zato igrajo še kako pomembno vlogo – glavna naloga javljalnika dima je zaznati prisotnost dima v prostoru in na to opozoriti ljudi v istem ali bližnjih prostorih, bodisi s sireno, zvoncem ali telefonskim klicem – kot jo detajl, ki ga marsikdo spregleda – vrata spalnice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Testiranja ameriškega Inštituta za požarno varnost (FSRI) so pokazala, kako veliko razliko naredijo zaprta vrata v primerjavi z odprtimi in lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Zaprta vrata namreč pomenijo zaščito pred dimom. Če boste namestili detektor dima in spali pri zaprtih vratih, montirajte detektor v spalnico, če vztrajate pri odprtih oz. pripratih, pa ga namestite na hodniku ali v predsobi, da bo lahko zaznal požar tudi v drugih bivalnih prostorih. FSRI svetuje, da imate v stanovanje protipožarne alarme, načrt evakuacije in zaprta vrata spalnice.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382