Moskisvet.com
IS obglavil 21 egiptovskih Koptov

Novice

To je droga, s pomočjo katere borci IS brezglavo sejejo smrt!

Ma.K.
09. 06. 2017 14.55
19

Pred nekaj tedni je policija v Genovi v tamkajšnjem pristanišču v treh ladijskih zabojnikih zasegla ogromno količino sintetičnih drog. Največ naj bi bilo narkotika tramadola in captagona - tako imenovane 'bojevniške'droge, ki naj bi jo za izboljšanje bojne učinkovitosti uporabljali džihadisti. Borci Islamske države naj bi po zaužitju teh tablet povsem ponoreli in brezglavo oddivjali v vojno.

Pred časom je policija v pristanišču v Genovi v treh ladijskih zabojnikih zasegla ogromno količino sintetičnih drog. To ne bi bilo tako alarmantno, če ne bo šlo za pošiljko, ki bi morala odpotovati v Libijo, končni cilj pa naj bi bile lokalne skupine borcev samooklicane teroristične organizacije Islamska država (ISIS). Kot poroča La Repubblica, naj bi bilo med zaseženim ogromno sintetičnega opiata tramadola, ki se na Bližnjem vzhodu na veliko zlorablja kot narkotik.

Še več naj bi bilo po navedbah drugih italijanskih medijev captagona, tako imenovane 'bojevniške' droge, ki naj bi jo za izboljšanje bojne učinkovitosti uporabljali džihadisti. Captagon, na voljo v poceni tabletah, so sintetizirali leta 1962 v Nemčiji, prepovedan pa je od sredine osemdesetih. Povzročal naj bi močno odvisnost in dolgotrajno zadetost. Na Bližnjem vzhodu naj bi z izbruhom vojne v Siriji postal praktično droga številka ena. Tako ISIS, kot tudi razne frakcije Al Kaide, naj bi začele to drogo na veliko deliti svojim borcem za izboljšanje bojne učinkovitosti.

IS grozi, da bodo usmrtili Hrvata
IS grozi, da bodo usmrtili Hrvata FOTO: Twitter

Tihotapljenje drog, orožja in ljudi po morju

Glede na izsledke raziskave italijanskih preiskovalcev, bi deli zaplenjene pošiljke morali končati tudi v Iraku, morda celo v Siriji. Vrednost zaplenjenega naj bi znašala okrog 75 milijonov evorv, pošiljka pa je bila prvotno poslana iz Indije na Šrilanko, kjer so jo domnevno opremili z lažnimi oznakami. Prevažali naj bi šampone in drugo blago za nego telesa, namesto tega pa se je v kontejnerjih skrivala nevarna droga.

Že marca so nekatere nevladne organizacije opozarjale na poroznost evropskih morskih meja. Takrat so trdile, da naj bi samo v januarju in februarju v Evropsko unijo prispelo okoli 300 ladij s pomanjkljivo dokumentacijo, prav tako naj bi se pred vstopom v evropske vode (pogosto samo zaradi tranzita) v 2850 primerih razne ladje in plovila za krajši ali daljši čas nahajale »ne neznanih lokacijah«, potem ko so izplule iz matičnega pristanišča. Že takrat so sumili, da te ladje prevažajo drogo, orožje in tihotapijo ljudi.

borci IS
borci IS FOTO: AP
Vojaki padajo šele po celem rafalu strelov

Captagon naj bi vodje terorističnih skupin uporabljali za vojake v prvih bojnih linijah, največ v Siriji. Običajen človek bi denimo padel po dveh, treh strelih v telo, borci ISIS-a pa naj bi bili pod tako močnim vplivom teh tablet, da naj bi preživeli cel rafal strelov, preden padejo, so pojasnjevali kurdski borci na severovzhodu Sirije.

Kurdi so sicer že leta 2015 poročali, da naj bi imel vsak pripadnik ISIS-a v žepu na desetine tablet captagona. To naj bi potrjevale tudi embalaže te droge, ki so jih sirski vojaki v velikih količinah našli potem, ko so prevzeli oblast nad kakšnim področjem, ki mu je prej vladala ISIS. Prav zaradi zlorabe captagona naj bi bilo tako težko odbiti napade ISIS-a, saj po besedah nekdanjega borca po zaužitju droge ni več čutiti strahu, drug borec pa se je počutil v odlični fizični formi, a otopel. "Če bi bilo pred tabo deset oseb, bi lahko ujel in ubil vse. Neprestano si pokonci," je dejal. To se ujema tudi s pričevanji preživelih v pariških napadih, ki so teroriste opisale kot tope "zombije".

Tihotapil tudi savdski princ?

Proizvodnja captagona je v Libanonu vzcvetela po letu 2013, tablete pa tihotapijo v paketih robčkov, zelenjavi, kruhu in gelu za lase. Prav captagon naj bi bil tudi razlog za diplomatski škandal izjemnih razsežnosti, ko so v Libanonu aretirali savdskega princa Abdela Mohsena bin Walida bin Abdulaziza. V njegovem zasebnem letalu naj bi libanonska policija našla dve toni teh tablet, kar je vsekakor preveč, da bi jih imel za osebno rabo. A princ zagotovo ni nameraval preprodajati drogo po Riadu. Že od leta 2011 naj bi bila javna skrivnost, da Katar in Savdska Arabija financirata najhujše džihadistične frakcije v Siriji, torej tudi ISIS in Al Kaido, in to ne samo z denarjem, temveč tudi s 'praktičnimi sredstvi'. S tem je zgodba dobila glavo in rep.

Amfetamini v vojni sicer niso nov pojav. Služili so tudi nacistom in zaveznikom v japonski vojni ter v poznejših bojih, primarno zato, da bi vojaki v borbi zdržali čim dlje. A če gledamo razmerje koriščenja teh drog v vojnah in jih primerjamo z uporabo v času po Arabski pomladi, naj bi bile številke alarmantne. V arabskih državah naj bi namreč uporabili neprimerljivo več captagona, kot v vseh vojnah poprej.

IS obglavil 21 egiptovskih Koptov
IS obglavil 21 egiptovskih Koptov FOTO: Profimedia

Kaj je captagon?

Captagon je droga, ki v daljšem obdobju uživanja hudo poškoduje možgane, pri ljudeh, ki imajo vsaj minimalno nagnjenje k depresiji, anksioznosti in drugim psihičnim motnjam, ter uživajo te tablete, pa pusti dolgoročne posledice na duševnem zdravju. Gre za zdravilo, ki ga običajno uporabljajo agresivne, osvajalske vojske, ko je potrebno v vojaku 'ubiti' vest, izbrisati mejo med dobrim in zlim. Glede na številna poročila nevladnih organizacij, naj bi capragon borci uporabljali tudi med posilstvi ugrabljenih civilistk v Iraku in Siriji.

Ko je izbruhnila vojna v Siriji, zatem še v Iraku ter kaos v Libiji, mnogi prav z zlorabo sintetičnih drog v kombinaciji t ekstremistično versko indoktrinacijo razlagajo najhujše mogoče zločine džihadističnih skupin – obglavljanja, samomorilske napade

IS - 1
IS - 1 FOTO: Reuters

...

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497