Moskisvet.com
image (28)

Novice

Kakšen prizor na poti z Mirne gore!

N.J.
10. 05. 2018 12.45
1

 V 70. letih preteklega stoletja so tri pare, odlovljene na Slovaškem, spustili na območju Kočevskega roga. A v Sloveniji risom, največjim mačkam na področju Evrope, grozi izumrtje in zato je prizor, na katerega je naletela Slovenka med hojo z Mirne gore, toliko bolj dragocen.

Po družabnem omrežju Facebook se širi objava uporabnika Dom na Mirni gori, in sicer gre za objavo dveh fotografij risa, na katerega je menda naletela Valentina Š. Mirna gora sicer leži na območju Kočevskega roga, kjer risi tudi sicer prebivajo, a je teh mačk v Sloveniji izredno malo in so takšni prizori prava redkost. Po ocenah iz leta 2017 naj bi bilo v Sloveniji le 10-20 risov, na Hrvaškem pa med 40 in 60.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lansko leto je sicer Evropska komisija odobrila projekt LIFE Lynx, katerega namen je preprečiti izumrtje največje evropske divje mačke v dinarski in jugovzhodni alpski regiji. V okviru projekta bodo namreč preselili vsaj 14 risov iz Slovaške in Romunije v Slovenijo ter na Hrvaško, ob preselitvi pa bodo strokovnjaki opravili tudi raziskave, kot so genske in ekološke analize, ter pripravili strateške dokumente, ki bodo pripomogli k dolgoročni ohranitvi populacije risa. V približno 7 milijonov evrov težkem projektu LIFE Lynx, ki bo trajal od 1. julija 2017 do 31. marca 2024, sodeluje 11 organizacij iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Slovaške in Romunije. Vodilni partner projekta je Zavod za gozdove Slovenije. Iz Slovenije kot enakovredni partnerji sodelujejo tudi Lovska zveza Slovenije, Biotehniška in Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani ter Zavod RS za varstvo narave. Evropska komisija sofinancira 60 % projekta, kar znaša dobre 4 milijone evrov. Ministrstvo za okolje in prostor prispeva 1.340.168 evrov oziroma 30 % upravičenih stroškov aktivnosti v Sloveniji.

Nekoč že iztrebljen

V 20. stoletju je bil ris na našem območju in območju sosednjih držav praktično že iztrebljen , a so v začetku 70. let (leta 1973 po navedbah Lovske zveze Slovenije) na območje Kočevskega roga izpustili 6 risov (3 pare). Malo po naselitvi se je ris razširil na področju od Alp do Črne Gore. Težava, do katere je prišlo, je, da je bila populacija tako majhna, da je nastala težava pri parjenju – izguba genske pestrosti. Parjenje v sorodstvu je tako postal glavni vzrok ponovnega upada populacije risov. Mladiči postajajo vse manj odporni (odpovedi srca, deformacije skeleta, sabša uspešnost parjenja ...), padata preživetje in reprodukcija in vse skupaj se zavrti v vrtinec izumrtja.  Risi sicer živijo med 14 in 17 leti, obdobje parjenja pa je februar-marec.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630