Moskisvet.com
Cigarete - Pantone 448 C

Novice

V to barvo bodo v Sloveniji odeti zavojčki cigaret

A.P.
03. 07. 2019 13.16
2

Prihodnje leto se nam obeta uvedba enotne tobačne embalaže. Od leta 2020 dalje bodo vsi zavojčki videti enako, odeti pa bodo v uradno najgršo barvo na svetu.

Če bodo predlagane spremembe Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov letos sprejete, bodo z letom 2020 vse cigarete, kot tudi tobak za zvijanje, tudi v Sloveniji na voljo le v enotni embalaži – to je z enotno barvo, obliko in vsebino. S tem bodo oropani vsega marketinškega okrasja in zavajajočih elementov.

Po idejo za barvo je šla Slovenija v tujino in izbrala Pantone 448 C, ki je bil v sedemdesetih priljubljena barva zof, zaves in tapet, leta 2016 pa je bila barva okitena z nič kaj laskavim nazivom najgrše barve na svetu. Gre za olivno zelen odtenek, ki ima v svetu pomembno vlogo. Od leta 2012 so vanjo odete avstrijske škatlice cigaret, temu pa bo kmalu tako tudi v Sloveniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barvo, ki pri mnogih vzbuja gnus, so posvojili tudi v Franciji, Veliki Britaniji, na Irskem, Norveškem, Novi Zelandiji in v Izraelu. Čemu je tako popularna, da vanjo oblačijo škatlice cigaret? Ne le, da je neatraktivna na pogled, mnoge spominjala na smrt, med asociacijami pa so tudi katran, umazanija in telesne tekočine. V Avstriji so po uvedbi enotne embalaže zabeležili občutno zmanjšanje prodaje tobaka, kako bo neprivlačna enotna embalaža na prodajo vplivala pri nas, pa bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da bo enotna embalaža še bolj izpostavila grozeča zdravstvena opozorila na škatlicah.

V avtu nikoli ne puščajte plastenke za vodo!
Preberi še
V avtu nikoli ne puščajte plastenke za vodo!

Tobak na letni ravni v razvitem svetu vzame 6 milijonov življenj. Tisti, ki se cigaretam uspejo odpovedati za en mesec, imajo petkrat več možnosti, da se tobaku odpovedo za vedno. Kadilci, ki se zavedajo nevarnosti, ki jih prinaša tobak in želijo prenehati kaditi, so bolj dovzetni za opozorila in poteze, kot je gnusna embalaža, jih opogumljajo. Mnogi Avstrijci so po uvedbi enotnih škatlic nekoliko presenetljivo izrazili, da imajo cigarete slabši okus, kar je pozitiven stranski učinek ukrepa. Številne študije so pokazale, da lahko nevtralna embalaža zmanjša privlačnost cigaret – posebej za nove kadilce – zmanjša moč in vpliv blagovnih znamk, ozavešča in vpliva na naš odnos do kajenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Z uvedbo enotne embalaže zmanjšujemo privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med mladostniki in ženskami, izboljšujemo učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži ter omejujemo možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov pri izdelavi embalaže tobačnih izdelkov,'' ukrep komentira vlada.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394