Moskisvet.com
Avtomobili Josipa Broza Tita

Novice

Te jeklene konjičke je imel v garaži Tito

M.S
30. 06. 2023 05.00
5

Legendarni jugoslovanski voditelj Josip Broz – Tito je imel veliko zbirko prestižnih avtomobilov. Zbirka prinaša vpogled v strast voditelja do prestižnih avtomobilov ter odseva življenje in čas, v katerem je živel.

Po razkošnem življenju nekdanjega jugoslovanskega mogotca Josipa Broza – Tita je ostala tudi njegova strast do razkošnih avtomobilov. V 20. stoletju je lastništvo avtomobilov postalo simbol družbenega statusa, saj so mogočni in dragoceni avtomobili predstavljali veliko bogastvo. Ti prestižni avtomobili so simbolizirali vpliv, moč in življenjski slog. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Visoki državniki in predstavniki so se prevažali v najnovejših vozilih tistega časa. Tito je bil ponosen lastnik redkih prestižnih limuzin, ki so imele visoko tehnično in zgodovinsko vrednost, in z njimi se je udeležil številnih dogodkov. Nekateri od teh avtomobilov so bil del luksuznih daril. Tito je za svoj rojstni dan prejel avtomobil, nekatere pa je podedoval ali pa so bili izdelani po naročilu. Pravzaprav naj bi Tito posedoval in uporabljal skoraj več kot 100 avtomobilov.

Je bila to Titova najljubša ljubimka?
Preberi še
Je bila to Titova najljubša ljubimka?
Avtomobili Josipa Broza Tita
Avtomobili Josipa Broza Tita FOTO: Profimedia

V Tehničnem muzeju v Bistri je na ogled nekaj starodobnih avtomobilov Tita. To vključuje 15 avtomobilov, skuter in motorne sani. Vsa ta vozila so iz različnih let prejšnjega stoletja in so bila pripeljana v Slovenijo v začetku 80. let. Prvi dve vozili, ki sta bili pripeljani, sta bili avtomobil ZIS 115 in Packard Clipper. Prvi je bil darilo delegacije Sovjetske zveze med obiskom Jugoslavije, drugi pa je bil del jugoslovanskega nakupa.

Eden najbolj prestižnih daril, ki ga je Tito prejel, je bil pravzaprav od Josipa Stalina, voditelja Sovjetske zveze. Gre za avtomobil Packard 12 iz leta 1945, ki ga je Stalin sam vozil v 30. letih prejšnjega stoletja. Tito je ta avtomobil uporabljal le za krajše razdalje. Drugo prepoznavno vozilo je bil Cadillac Fleetwood 85, ki ga je dobil kot darilo od maršala Fjodora Tolbuhina. Tita smo pogosto videli prav v tem avtomobilu. V muzeju so tudi druga vozila, ki so bila prenesena iz vojaških muzejev v Srbiji.

Josip Broz – Tito med vožnjo
Josip Broz – Tito med vožnjo FOTO: Profimedia

Vredno omeniti je tudi avtomobil Horch 951 A Pullman Cabriolet Glaser, s katerim je Tito takoj po osvoboditvi obiskal Zagreb, Ljubljano, Celje in Maribor. Ta avtomobil je bil največji avtomobil, ki ga je Horch izdelal pred vojno. Poleg tega so na voljo tudi prestižni avtomobili, kot so Cadillac Sedan de Luxe, Horch 951, Rolls Royce Silver Wraith, Cadillac Sedan in Fiat Zastava AR51. Večino teh avtomobilov je Tito prejel kot darila različnih kolektivov, maršalov in med gostovanjem v tujih mestih.

Titov avtomobil v Tehničnem muzeju v Bistri
Titov avtomobil v Tehničnem muzeju v Bistri FOTO: Profimedia

Za vse, ki jih zanima razburljivo življenje tretje Titove žene Jovanke Broz, bo na programu POP TV ob sobotah ob 18.00 na sporedu srbska dokumentarna serija z naslovom Jovanka Broz in tajne službe (Jovanka Broz i tajne službe).

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 393