Moskisvet.com
Tina Gaber

Novice

Tina Gaber: Če že leta pri vseh grdih komentarjih pod članki berem, da sem podobna konjičkom, se bom pa še borila za svojo vrsto.

V.H.
06. 11. 2020 15.58
4

Tina Gaber je aktivna ljubiteljica živali, ki si prizadeva za njihove pravice in ne ostane tiho ob najrazličnejših dogodkih, ki se ji zdijo sporni. Tako je bilo tudi tokrat, ko je na svojem Instagramovem profilu delila svojo zaskrbljenost nad ravnanjem s konji na nedavnih protestih.

Požela si ogromno pozornosti zaradi zapisa, v katerem si izpostavila nečloveško ravnanje s konji … 

Takega odziva nisem pričakovala. Vem, da sem zelo občutljiv človek, kar zadeva neetično ravnanje z živimi bitji. Ampak na stotine sporočil, ki sem jih prejela v zadnjem dnevu, je zame dokaz, da še zdaleč nisem edina s takšnim mnenjem.

Zapis Tine Gaber
Zapis Tine Gaber FOTO: osebni arhiv


Tvoj odziv je bil zelo čustven, kako gledaš na to kot ljubiteljica živali?

Res je, bila je takojšnja čustvena reakcija. Ampak enostavno nisem človek, ki bi bil lahko tiho in strinjam se s svojo sledilko, ki mi je napisala, da je na Instagramu preveč objav "sončnih zahodov" in premalo pametnega. Konjenica je davno preživeta oblika bojevanja in ne morem razumeti, kakšna je vloga konjev v takšnih izgredih. Potem pa dajmo v roke še sulice in meče, igrajmo koračnico na piščal iz Potočke zijalke, pa se vrnimo v zgodovino.

Vseeno mi je, če so te živali šolane za to "delo". Potem si res ne želim predstavljati, kako je videti takšno šolanje. Posnetki jasno kažejo, v kakšnem stresu so, in konjenica leta 2020 med megapetardami in cvetlični lonci, ki letijo po zraku, nima kaj iskati. Naj raje pripeljejo tiste naše drage tanke.


Kako komentiraš dogajanje? Kaj te je najbolj prizadelo?


Imam zelo mešana čustva, je tisoč teorij zarote, a pravzaprav je resnica le ena. Dejstvo je, da smo vsi v istem položaju, vsi si želimo biti zdravi, srečni, preskrbljeni in imeti mir!

Pred izgredi sem bila ravno v mestu, vsi specialci so bili že v pripravljenosti, in ko sem se peljala mimo njih, sem pomislila, kako grozno mora biti, ko čakaš na vojno stanje in ne veš, kaj bo. Kljub temu da si na strani represije in boš morda v glavo dobil tri opeke, vseeno si tudi le človek, ki bo zjutraj moral pomagati mali hčerki pri šolanju od doma, potolažiti ženo, ki je ves večer trepetala za tvoje življenje ter nekako poplačati kredit do konca meseca, čeprav boš moral preganjati tiste, ki protestirajo, da ga ne morejo! Vsi smo eno, vsi imamo enake probleme! Protestniki smo vsi, ker smo v razmerah, ki jih še ne znamo obvladati. Vse nas bolijo ukrepi, nihče ne ve in niti ne more vedeti, kaj je najpametneje narediti v danih okoliščinah. In če v teh časih ne bomo držali skupaj, če bomo samo kazali s prstom drug na drugega in ne izpostavljali rešitev, temveč probleme, bomo drug drugega pokopali. Zdaj ni čase za leve ALI desne, rdeče ALI bele, kaviar ALI hostijo. Je čas za inteligentne, sposobne in odločne! Pa še te bodo igrali loterijo!

Tina Gaber je velika ljubiteljica živali.
Tina Gaber je velika ljubiteljica živali. FOTO: osebni arhiv

Kaj si si zadala kot svoje poslanstvo na tem področju, kaj bi rada spremenila?

Zadnja leta, ko sem spremenila svoj način življenja, sem opazila, koliko kulture, navad, tradicije je ukoreninjene v naše dojemanje. Veliko stvari je narobe, pa jih ne opazimo, ker smo enostavno tako navajeni. Ker je tako povsod po svetu. Ker smo tako naučeni. Ker tako beremo v knjigah in gledamo v filmih. Policist na konju deluje mogočen, neustrašen, sofisticiran, konec koncev smo ga navajeni in sploh ne opazimo, da kaj ni prav. Ampak leta 2020 je to res nepotrebna oblika mučenja živali. Zakaj? Ker enostavno znamo boljše.


Kako prispevaš sama za dobrobit živali s svojim načinom življenja? Kako zelo si aktivna na tem področju?

S svojim načinom življenja, še najbolj pa z javnim izražanjem mnenja. Če bi bili vsi ljudje tiho, bi mi danes ta intervju tipkal temnopolti suženj, seveda bi morala biti moški, ker kot ženska ne bi imela pravice do javnega izražanja ali pa bi me po objavljenem članku sežgali na grmadi. Ampak vidite, ni tako. Zakaj? Ker ljudje niso bili tiho in so svet spreminjali na bolje. (No, to ne izvzame dejstva, da se ne bo med komentarji našel marsikdo, ki bi me vseeno vrgel na žerjavico. Ampak tudi takšni morajo biti, drugače bi bilo dolgčas.)

Tina Gaber
Tina Gaber FOTO: osebni arhiv

Se ti zdi, da se ljudje vse prepogosto obrnemo samo stran od takih tem? Kaj je po tvojem prav v takih primerih? Kako bi lahko prispeval vsak posameznik, da bi se stvari spremenile na bolje?

Morda res malo pogrešam oglašanje tistih, ki imajo večjo moč kot jaz. Nisem oboževalka "politično korektnih" oseb, ki ne povejo nič konkretnega, le ugajajo. Da so še naprej oboževani, slavni, popularni, gledani in poslušani. Mislite, da meni ta članek koristi? Kot lobistki, ki je odvisna od politike? Nikakor! A mi je vseeno, dokler zaspim z mirno vestjo in očiščeno dušo, ker sem povedala svoje mnenje! In menim, da je osnovno poslanstvo vseh javnih oseb, da s svojim glasom, ki ga sliši ogromno ljudi, prispevajo svoje za boljši jutri.


 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394