Moskisvet.com
Trden dokaz 6 - 4

Novice

Posnetek akcije, ki vas bo navdušil

N.J.
20. 04. 2016 08.01
38

Na spletu je veliko posnetkov urjenj tujih vojakov. In če se ob gledanju teh spomnimo na kakšne vojaške filme in si marsikateri mladenič zaželi, da bi tudi sam postal vojak, naj povemo, da je veliko akcije tudi v Slovenski vojski. Javnost velikokrat sicer nima možnosti videti, kako urjenja potekajo, je pa tokrat na spletu le pristal posnetek izvedbe naloge, ki ga je objavilo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS).

Trden dokaz 6 - 2
Trden dokaz 6 - 2 FOTO: Slovenska vojska

 

Nedavno se je na Osrednjem vadišču Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna končala vaja Trden dokaz 6 (Rock Proof 6), v kateri so sodelovali pripadniki 1. brigade Slovenske vojske (1. BR SV) in 173. zračnodesantne brigade Kopenske vojske Združenih držav Amerike (173rd Airborne Brigade Combat Team, 173. ABCT). V sklopu usposabljanja TD 6 so izvajali bojna streljanja, taktične vaje (TV), situacijske taktične vaje, taktične vaje z bojnim streljanjem (TV BS) vodov ter preverjali vode za delovanje v okviru motorizirane bataljonske bojne skupine (MotBBSk). Med vajo so uporabili različne tipe pehotne oborožitve, poleg 10. pehotnega polka (10. PEHP) so na vaji sodelovali tudi drugi rodovi slovenske vojske (artilerija, inženirstvo, zveze ...), ob naletih letal pa so se usposabljali še usmerjevalci združenega ognja (JTAC).

Trden dokaz 6 - 1
Trden dokaz 6 - 1 FOTO: Slovenska vojska

Celotno usposabljanje TD 6 je trajalo dobre tri tedne in se je zakjučilo konec marca. Namen takšnih usposabljanj je v prvi vrsti krepitev odnosa med obema vojskama ter izmenjava znanj in izkušenj. 1. BR SV s 173. ABCT tesneje sodeluje že tri leta, 10. PEHP pa si med drugim prizadeva tudi oblikovati zračno-jurišno enoto. Tovrstne vaje so za pripadnike naše vojske izjemnega pomena, saj ponujajo možnost izvajanja kompleksnejših nalog, pa tudi uporabo zračnih kapacitet ameriške vojske za izvedbo padalskih skokov.

Kako so videti slovenski vojaki v akciji, si lahko ogledate v spodnjem posnetku, ki ga je nedavno na spletu objavil MORS. Gre sicer za posnetek TV BS vodov v okviru preverjanja vodov za delovanje v MotBBSk.

 

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497