Moskisvet.com
South Park Kitajska

Novice

South Park po cenzuri brije norca iz Kitajske

A.P.
10. 10. 2019 15.36
0

Kitajska in ZDA se ljubita in sovražita. Sta kot stara zakonca. Če bi bilo mogoče, bi en drugemu izpraskala oči, a v dobi, ki ji načeluje kapital, morata sklepati (gnile) kompromise, ki so velikokrat na račun človekovih pravih in čistega okolja. Priljubljena satirična risana serija South Park, ki teče že 21. krog in ne beži od kontraverznosti, zato redno poskrbi za ogorčenje različnih skupin, saj marsikomu preko satire in sarkazma stopi na žulj. Epizoda Skupina na Kitajskem (Band in China) pa je bil očitno kaplja čez rob za kitajske cenzorje, saj so ti v zvezi z njo zamrznili ali zabrisali vse spletne sledi.

V 21. sezoni serije South Park si je serija v epizodi Band in China dodobra privoščila Kitajsko oz. poniglavost Hollywooda, ki se v imenu dobička uklanja željema kitajske oblasti oz. cenzorjev. Epizoda ima dve premisi. Ena se osredotoča na Stana, Jimmyja, Kennyja, Buttersa, ki ustanovijo metal skupino, ki požanje velik uspeh in o njej želijo posneti biografski film, a morajo nenehno prilagajati scenarij, da bi ustrezal kitajski cenzuri. ''Ni vredno živeti v svetu, v katerem Kitajska nadzira umetniško izražanje moje države.'' To sicer naj ne bi bilo prvič, saj naj bi ameriška filmska industrija v tridesetih z rokavicami delala z nacizmom.

Aston Martini, ki jih bo vozil Bond v novem filmu
Preberi še
Aston Martini, ki jih bo vozil Bond v novem filmu

Drug zgodba se osredotoča na Randyja, ki na Kitajskem zalotijo pri prodaji trave in ga za kazen pošljejo v delovno taborišče. Slednja zgodba je vezana na aktualno dogajanje z Ujguri in represivno ravnanjem kitajskih oblasti na severovzhodu države, saj taborišče močno spominja na resnična koncentracijska taborišča, kjer poteka politična indoktrinacija na milijonih kitajskih muslimanov. Randy v taborišču med drugim naleti tudi na medvedka Puja.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Kitajski se epizoda ni zdela prav nič smešna, zato so izvedli čistko in s spleta zradirali South Park in vse kar je povezano z njim, tudi oboževalske skupine na Facebooku niso bile varne pred roko cenzure. Na največjem kitajskem forumu Tieba so tako zamrznili vse South Park teme in pri njih ni več mogoče sodelovati. Ustvarjalca serije Trey Parker in Matt Stone sta to očitno pričakovala in jim za potezo Kitajcev ni mar, zato sta se odzvala povsem v njunem slogu – z veliko mero sarkazma in posmehljivim opravičilom: ''Tako kot liga NBA, tudi mi srčno pozdravljamo kitajsko cenzuro v naših domovih in srcih. Tudi mi imamo raje denar, kot pa svobodo in demokracijo. Xi niti približno ne izgleda kot medvedek Pu. Oglejte si našo 300. epizodo to sredo ob desetih! Dolgo naj živi Komunistična partija Kitajske. Naj bo letošnja jesenska žetev sirka obilna. Je zdaj med nami spet vse v redu, Kitajska?''

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Če se avtorjema South Parka ''fučka'' za poteze Kitajcev, pa se zaradi množičnih protestov v Hong Kongu, zaradi katerih so se v vročih vodah znašli akterji, ki so dejavni v igračarski in športni industriji, nervozno grizejo nohte. Zaradi nedavnih spornih potez so namreč ogroženi milijoni. Na eni strani lige NBA, na drugi razvijalca Blizzarda.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Kitajska se želi uveljaviti kot košarkarska velesila – nazadnje so gostili svetovno prvenstvo – in zadnja leta krepi sodelovanje z najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, zato mnoga NBA moštva pripravljalne tekme igrajo tudi na Daljnem Vzhodu. A zgledno sodelovanje je ohladil tvit generalnega direktorja košarkarske ekipe Houston Rockets, ki je podprl upornike v Hong Kongu. Tvit je – ''Boj za svobodo. Podprite Hong Kong.'' – po viharju, ki ga je sprožil, zbrisal, a škoda je bila storjena in niti obsodba s strani vodstva liega NBA, češ da objava ''žali naše prijatelje iz Kitajske'', niti opravičilo zvezdnika Raket, za katere je nekoč igral kitajski orjak Jao Ming, Jamesa Hardna, ni naletelo na posluh.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Komisar lige NBA Adam Silver sicer ni želel obsoditi tvita Daryla Moreya in je na obtožbe odgovoril: ''Naša organizacija svoje delovanje gradi na spoštovanju vrednot in seveda Moreyja podpiramo v smislu njegove pravice do svobode govora.'' Posledično so pipco nemudoma zaprla lokalna podjetja, kitajska državna televizija CCTV pa je prekinila predvajanje preostalih pripravljalnih tekem lige NBA, ki so bile še načrtovane na kitajskih tleh in dejala, da bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

"Prepričani smo, da govor, ki postavlja pod vprašaj nacionalno suverenost in družbeno stabilnost, ne sodi v področje svobode govora," so dejali kot odgovor na besede Silverja, češ da svoboda govora nima pristojnosti spodkopavanja nacionalne suverenosti in enotnosti. Istočasno so prišle na naslov NBA obtožbe tudi z drugih naslovov, češ da je liga z opravičilom, da ji je žal in da je tvit užalil ''prijatelje in navijače lige NBA na Kitajskem,'' zaradi poslovnih interesov pripravljeni zamižati na eno oko in spregledati krivice, ki se dogajajo v svetu. V tem slogu je šel tudi omenjeni tvit avtorjev South Parka. ''Kitajska poskuša uporabiti velikost trga, da bi utišala svoje kritike,'' pa je bila ostra demokratska predsedniška kandidatka Elizabeth Warren.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Za podoben incident v povezavi s protesti v Hong Kongu je poskrbel tudi profesionalni ''e-igralec'' blitzchung, ki je poskrbel za slabo voljo Američanov na Blizzardovem Grandmasters turnirju računalniške igre Hearthstone, ko si je med intervjujem, ki je potekal v živo, nadel masko, kakršne nosijo protestniki in po odstranitvi dejal: ''Osvobodite Hong Kong.'' Blizzard je intervju nemudoma odstranil, medtem ko je igralec dejal. ''Zavedam se, kaj pomeni moje dejanje. Lahko mi nakoplje veliko težav in ogrozi lastno varnost. A čutim, da je bila to moja dolžnost.” Zaradi izjave je bil odstranjen s turnirja, saj naj bi kršil Grandmasters pravila - ta prepovedujejo politične izjave in izjave, ki lahko vržejo slabo luč na Blizzardovo javno podobo – bil je tudi ob ves denar in dobil enoletno prepoved igranja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342