Moskisvet.com
Rugby

Novice

Tako močan je 'scrum'!

N.J.
08. 10. 2015 08.09
5

Oscar Wilde je nekoč dejal, da je ragbi dober način, kako držati 30 nasilnežev stran od mestnega središča. Gre za grob, brezkompromisen šport, ki terja najboljše od svojih igralcev. Pa si sploh predstavljate, kakšno silo tvorijo igralci, postavljeni v scrum?

Rugby
Rugby FOTO: Thinkstock
Rugby
Rugby FOTO: Thinkstock
Scrum je formacija, kjer se prvih 8 igralcev ragbija vsake ekipe poveže med seboj z namenom pridobiti žogo. Je utelešenje moči in sposobnosti, ki ju igra terja, in od te postavitve je velikokrat odvisen končni rezultat tekme. A pri scrumu gre več kot le za velikost. Zahteva veliko znanja, tehnike, moči, usklajenosti in pomembno je, da vseh osem igralcev deluje kar se da sinhrono, da lahko iztisne kar se da moči.

Silo pri tej postavitvi ustvarja masa skupaj s pospeškom. Ste se kdaj vprašali, kolikšno silo ustvari osem mišičastih in natreniranih moških teles s svojim pospeškom? Bi lahko takšna postavitev premagala silo katerih živali?

Scrum deluje s skupno silo okoli 16.000 Newtonov (približno 1,6 tone), kar je približno tako, kot če bi v nekoga zadel srednje velik avto, ki bi vozil s hitrostjo 8 km/h oziroma udarec, ki ga doživi potnik v avtomobilu ob trku pri hitrosti okoli 45 km/h. S takšno močjo recimo ugrizne tudi odrasel krokodil, podobno silo pa bi čutili, če bi si na hrbet naložili odraslega povodnega konja. S približno takšno silo se spopadeta tudi dva predstavnika moškatnega goveda. Slišati morda ni nič groznega, a za srce in telo nasploh to predstavlja velikanski napor.

Rugby
Rugby FOTO:

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497