Moskisvet.com
Monika Seleš

Novice

Tako je Monika Seleš videti danes

A.P.
21. 04. 2020 11.08
0

Kdo se ne spomni slovite teniške igralke Monike Seleš, nekdanje številke ena svetovnega tenisa, ki je bila žrtev napada z nožem neprištevnega oboževalca njene tekmice Steffi Graf med dvobojem v Hamburgu. Srbkinja madžarskega rodu se je po poskusu atentata in poškodbi dve leti kasneje uspešno vrnila na teniška igrišča, čeravno ni več nizala uspehov kot po tekočem traku. V svoji karieri je kot posameznica osvojila 53 turnirjev, še šest pa jih je dodala v dvojicah.

Danes 46-letna Monika Seleš je po letu 1995, ko se je po poskusu atentata 30. aprila 1993 v četrtfinalu Hamburga proti Bolgarki Magdaleni Malejevi po več kot dveletnem premoru na ekshibicijskem dvoboju z Martino Navratilovo avgusta vrnila na teniška igrišča – tisto leto je prevzela tudi ameriško državljanstvo – osvojila še en turnir za Grand Slam, svojega devetega in tudi zadnjega.

Monika Seleš je tekmece pogosto nadigrali z rušilno močjo.
Monika Seleš je tekmece pogosto nadigrali z rušilno močjo. FOTO: Profimedia

Med letoma 1991 in 1992 je kar 178 tednov kraljevala na lestvici WTA in med letoma 1990 in 1993 trikrat osvojil OP Avstralije (Australian Open) in OP Francije (Roland Garros) ter dvakrat OP ZDA (US Open). Na Wimbledonu se je najdlje prebila do finala (1992), kjer jo je tedaj premagala Nemka Steffi Graf.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po napadu je sicer še štirikrat zaigrala v finalu Grand Slama, od tega je bila trikrat poražena, leta 1996 pa je z zmago nad Nemko Anke Huber osvojila OP Avstralije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tako je danes videti Natascha Kampusch
Preberi še
Tako je danes videti Natascha Kampusch

Seleševa se je po koncu kariere bolj kot ne umaknila iz javnega življenja in živi umirjeno življenje, te dni pa se je na Twitterju odzvala na objavo arhivske fotografije iz leta 1990 s tekme dvojic, na kateri je bila njena partnerica še ena vzhajajoča zvezda Jennifer Capriati. Seleševa je zapisala, da si želi, ''da bi lahko zavrtela čas nazaj'' in večkrat zaigrala z Američanko. Tudi Capriatijeva je v karieri doživela vzpone in padce ter si po meteorskem vzponu vzela krajši premor, po povratku na igrišča pa postala številka ena ženskega tenisa – med letoma 2000 in 2001 – in v tem času dobila dva turnirja za Grand Slam (OP Avstralije in Roland Garros), ki mu je leta 2002 dodala še enega (OP Avstralije). Seleševa se je z Američanko na igrišču udarila 13-krat in bila osemkrat uspešna, medtem ko sta skupaj leta 1991 osvojili turnir dvojic v Rimu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seleševa se je po koncu kariere soočala s številnimi težavami, travmami in strahovi, borila se je tudi z odvečnimi kilogrami, kasneje pa postala močna in samozavestna ženska. Napad z nožem v hrbet duševno prizadetega oboževalca je na njej pustil ne le fizične, ampak tudi psihične posledice.

Seleševa je danes videti bolje kot kdajkoli prej. Fotografija je s podelitve športnih nagrad laureus februarja leta 2019.
Seleševa je danes videti bolje kot kdajkoli prej. Fotografija je s podelitve športnih nagrad laureus februarja leta 2019. FOTO: Profimedia

Pogosto je uteho iskala v hrani in trpela za motnjo hranjenja (kompulzivno prenajedanje), nad kilograme pa se je večkrat spravila s strogimi dietami. ''Težko je bilo razumeti, kako sem se lahko na igrišču kontrolirala in upoštevala navodila trenerjev, ko pa je prišlo do kompulzivnega prenajedanja, nisem imela nad sabo nobene kontrole,'' je dejala v intervjuju leta 2015. ''Zame je bila borba z motnjo hranjenja tako naporna kot teniški dvoboj.'' O motnji hranjenja in depresiji je napisala tudi spomine Moje telo, um in jaz – končno v skladu, ki so izšli leta 2009.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seleševa je poročena z ameriškim milijarderjem in filantropistom Thomasom Golisanom, ki je od nje starejši kar 32 let in s katerim sta skupaj od leta 2009. Svoj zadnji profesionalni turnir je odigrala leta 2003, lopar pa dokončno na klin obesila leta 2008.

Seleševa se je izkopala iz globokega brezna.
Seleševa se je izkopala iz globokega brezna. FOTO: Profimedia

Od leta 2015 je tiskovna predstavnica farmacevtske družbe Shire Pharmaceutical, podjetja, ki je izdelalo prvo zdravilo za zdravljenje motenj hranjenja, potrjeno s strani Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Sama sicer redno ozavešča o motnjah hranjenja in promovira zdravje žensk po celem svetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Mlečnozoba boksarka, ki z golimi pestmi podira drevesa
Preberi še
Mlečnozoba boksarka, ki z golimi pestmi podira drevesa
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382