Moskisvet.com
Regres 2022

Novice

Tak regres je letos dobila večina Slovencev

STA, M.S.
05. 07. 2022 10.00
0

Izplačani regresi so letos večinoma bistveno višji od tistih, izplačanih v letu 2020 in lani. V dejavnostih, kjer je organiziran sindikat, nepravilnosti pri izplačilih niso zaznali, ugotavljajo pa, da se pri regresu znesek pogosto določa tudi v povezavi s težjimi pogoji dela ali kot del nagrade za delovno uspešnost. In koliko je letos v povprečju znašal?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Toliko žepnine Ronaldo mesečno nakaže svoji dragi
Preberi še
Toliko žepnine Ronaldo mesečno nakaže svoji dragi

Po izteku roka za izplačilo regresa za letni dopust so na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) preverili, v kakšni meri se spoštuje določilo zakona o rokih in višini regresa za letni dopust in kakšne višine regresa so bile izplačane po posameznih dejavnostih, kjer je organiziran sindikat. Zajeli so približno 400 delodajalcev in ugotovili, da v panogah kovinske industrije, elektroindustrije, kovinskih materialov, komunale, gradbeništva, trgovine, kemije, živilske industrije, kmetijstva in energetike ter prometu in zvezah, kjer so preverjali stanje, z izplačili regresa ni bilo težav, so danes sporočili iz zveze.

Slovenci smo letos dobili med 1100 in 2000 evri regresa.
Slovenci smo letos dobili med 1100 in 2000 evri regresa. FOTO: Adobe Stock
Toliko znašajo tedenske plače najbolje plačanih nogometašev na svetu
Preberi še
Toliko znašajo tedenske plače najbolje plačanih nogometašev na svetu

Višina izplačanega regresa je bila skoraj pri vseh delodajalcih višja od zakonsko določene. Glede na to da imajo navedene dejavnosti tudi sklenjene kolektivne pogodbe na ravni države, ki določajo višje minimalne zneske regresa, v podjetjih pa so dodatno tekla pogajanja med sindikati in delodajalci, je bil v marsikaterem podjetju izplačan bistveno višji regres od minimalnega, ugotavljajo. Izplačani regresi so tako znašali med 1100 do več kot 2000 evrov, praviloma so bili višji kot v zadnjih dveh letih. Zelo majhno število podjetij je del izplačila regresa v skladu z zakonsko možnostjo prenesla v jesen.

V kateri državi je največ luksuznih avtomobilov in koliko let moramo delati zanje?
Preberi še
V kateri državi je največ luksuznih avtomobilov in koliko let moramo delati zanje?

"Ker povsod nismo organizirani in podatkov tako nimamo, delavke in delavce pozivamo, da nam morebitne kršitve sporočijo, kršilce pa bomo prijavili na inšpektorat za delo," so pozvali ob tem. Regres je namreč prejemek, ki ga delavci morajo prejeti vsako leto ne glede na dejavnost in lastništvo. Neizplačan regres je mogoče iztožiti v roku petih let od zapadlosti. Ugotavljajo pa, da se pri regresu poleg samega namena regresa pogosto znesek določa tudi v povezavi s težjimi pogoji dela ali kot del nagrade za delovno uspešnost, saj je znesek najmanj obdavčen med vsemi prejemki. "Glede na dejstvo, da inšpekcija dela vsako leto pri delodajalcih opravlja nadzore v zvezi z izplačilom regresa zaposlenim, predlagamo, da bi hkrati opravila še nadzor nad delovnim časom. Ugotavljamo namreč, da zaradi pomanjkanja delavcev obstoječi zaposleni ne morejo več na dopust ali pa opravljajo delo prek ur, določenih z zakonom," so še dodali v ZSSS.

Masturbacija vpliva na višino vaše plače
Preberi še
Masturbacija vpliva na višino vaše plače

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369