Moskisvet.com
Lidl Slovenija psi

Novice

Lidl je kot prvi s prodajnih polic umaknil pirotehnična sredstva

A.P.
14. 10. 2019 09.29
4

Lidl Slovenija je kot prvi trgovec v Sloveniji s polic umaknil pirotehnična sredstva, kar je novica, ki bo še posebej razveselila starše in lastnike domačih živali.

Pirotehnična sredstva vsako leto tudi v Sloveniji povzročijo nemalo telesnih poškodb, velike travme pa zaradi njih doživljajo tudi (domače) živali. Marsikateri lastniki psov tako komaj čakajo, da mine obdobje med 26. decembrom in 1. januarjem, ko je zakonsko dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov. Čeprav si mnogi trgovci v času veselega decembra manejo roke tudi s prodajo pirotehnike, pa se je Lidl Slovenija kot prvi odrekel prodaji petard, raket in drugih pirotehničnih izdelkov, zaradi katerih številne živali od strahu in šoka umrejo ali pobegnejo, številne mladostnike pa nesreča s petardo zaznamuje za celo življenje.

Kljub temu, da vsako leto država prek svojih institucij in akcij ozavešča, da petarde niso igrača in da lahko povzročijo hude telesne nesreče, pa ostajajo popularne. Lansko leto je med Slovenci zaokrožila tudi peticija o prepovedi pirotehnike, pod katero se je podpisalo že skoraj 50 tisoč ljudi. Ministrstvo za notranje zadeve pravi, da je zakonodaja ustrezna, ne izključuje pa možnosti o dodatnih omejitvah in prepovedih določenih pirotehničnih izdelkov.

Bodo Lidlu sledili tudi drugi trgovci?
Bodo Lidlu sledili tudi drugi trgovci? FOTO: Shutterstock

''Vem, da si bom najbrž nakopala gnev prodajalcev teh izdelkov in morda tudi mladih, a mislim, da je resnično čas, da naredimo korak naprej,'' je že večkrat tako ali drugače povedala poslanka Meira Hot, ki je na vest države potrkala že večkrat in je za portal Moj pes potrdila, da bo šla do konca. Brezplačni portal za ljubitelje psov se je tudi dokopal do informacije, da letos v Lidlovih prodajalnah ne bo več moč kupiti pirotehničnih izdelkov. 

''Z veseljem vam sporočamo, da v Lidlu Slovenija letos na prodajne police ne bomo več umestili pirotehničnih izdelkov. V svojem delovanju si vseskozi prizadevamo za ustvarjanje boljšega sveta, zato delamo korake k bolj prijaznemu in varnemu okolju tudi za živali. Prepričani smo, da bodo naši kupci to spremembo sprejeli pozitivno,'' so portalu Moj pes odgovorili pri Lidlu Slovenija, ko so slovenske trgovce povprašali ali prodaja pirotehnike z leti pada ali narašča. Dobili so presenetljiv odgovor in tudi po našem poizvedovanju je Lidl Slovenija zaenkrat edini domači trgovec, ki se je odločil za takšno potezo. Ta prinaša koristi tako za človeka, živali kot naravo. Za to potezo so se pri Lidlu odločili v sodelovanju z Društvom za zaščito živali.

Lidl Slovenije je sicer eno najbolj družbeno odgovornih podjetij pri nas. ''V našem podjetju smo že pred leti združili vse naše družbeno odgovorne aktivnosti pod enotno pobudo Ustvarimo boljši svet. Naša želja je, da prav vsi aktivno delamo v smeri boljšega sveta, po svojih zmožnostih, seveda. Pri tem poslušamo tudi naše kupce in družbo. Tako smo bili lani prvi trgovec, ki je umaknil plastične vrečke iz prodaje, aktivno delamo tudi na drugih rešitvah, saj se zavedamo, kako obremenjuje okolje, v katerem živimo.

Lidl Slovenija ima posluh ne le za kupce, ampak tudi živali.
Lidl Slovenija ima posluh ne le za kupce, ampak tudi živali. FOTO: Shutterstock

Leta 2017 smo bili med prvimi trgovci, ki so s svojih polic umaknili sveža jajca iz baterijske reje oziroma se zavezali, da bodo sveža jajca v naši ponudbi z minimalnim standardom hlevske reje, do konca tega leta pa bodo tudi vsi izdelki LIdlovih blagovnih znamk, ki vsebujejo jajca, vsebovali zgolj jajca z minimalnim standardom hlevske reje,'' so nam sporočili z Lidla, ki ima sicer že vrsto let posluh za naše kosmatince. ''Že nekaj let smo med nosilci akcije Koraki za tačke, s katero spodbujamo razmislek o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov ter o tem, da je v Sloveniji še vedno preveč nežaželenih in zavrženih živali. Odločitev, da pirotehnike ne bomo več prodajali, je v skladu s tem in je še en korak pri našem uresničevanju zaveze za boljši svet. Pobude smo dobili tako s strani kupcev in tudi zaposlenih, že dosedanje reakcije javnosti potrjujejo, da je bila prava.''

Visoke kazni za lastnike psov, ki kosmatincev ne sprehajajo dovolj
Preberi še
Visoke kazni za lastnike psov, ki kosmatincev ne sprehajajo dovolj

Število ognjemetov po občinah s Sloveniji sicer upada, saj so jih mnogi župani že poslali na smetšče zgodovine. Ta novoletna folklora bi lahko postala le še nekdanji običaj tudi v Ljubljani. Ko je MOL lani na svoji Facebook strani objavili anketo, v kateri jih ga zanimalo, ali občani ognjemete podpirajo, ali ne, je 75 odstotkov sodelujočih občanov dejalo, da ognjemeta ne podpira. Zaman boste ognjemet že čakali v Mariburu, pa na Bledu, v Piranu, Kranju, Celju in drugod.

 

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376