Moskisvet.com
batman

Novice

Študent, ki piše zgodovino?!

N.J.
17. 04. 2015 13.59
11

Jackson Gordon je študent industrijskega dizajna na univerzi v Philadelphii. Vse, kar se je doslej naučil, je združil v en sam projekt in izdelal izjemno različico obleke slavnega junaka Batmana, odporno na udarce, brce, vbode in celo udarce z bejzbolskim kijem.

batman
batman FOTO:

»Od nekdaj sem oboževalce Batmana,« je za medije povedal 21-letnik, ki je z oblikovanjem obleke pričel septembra lani in se projekta lotil s približno tisočakom dolarjev, ki jih je zbral preko platforme Kickstarter. »Preden sem izdelal končno obleko, sem oblikoval vsaj 10 prototipov različnih delov obleke, da sem testiral materiale in vzorce. Ko sem bil zadovoljen, sem začel z izdelavo celotne obleke. Dal sem notranjo podlogo, plast pene, nato plast kevlarja in na vrh še sivo tkanino,« je pojasnil. Ko je izdelal posamezne dele, jih je sešil skupaj in tako dobil celoten kostum.
Zunanje plasti je izdelal in oklepnih plošč iz 0,25 palca debelih ABS 'listov', ki jih je rezal s pomočjo žage. Plošče je nato peskane in segrete, da so postale upogljive. Nato je na obleko pričvrstil zaščito za prsni koš in trebuh. Ostale zaščitne dele je mogoče odstraniti.

Največ težav mu je menda prestavljala izdelava čelade. Izdelal jo je tako, da je rezal in oblikoval plasti plastične mase okoli očal in dodajal ter odvzemal razna polnila, da je dobil pravo obliko. Ko je bil zadovoljen z obliko, je čelado ulil, saj mora biti končni izdelek trajen, »Izdelal sem dvodelno škatlo za čelado, nato obdelal s silikonom in izdelal popoln negativ čelade. 'Čelado' sem odstranil in dobil model, v katerega sem ulil poliuretan in izdelal čelado iz enega samega kosa,« je razložil.

batman
batman FOTO: YouTube

Ko je izdelal prototip obleke, je povabil prijatelje, da so ga obdelovali s pestmi, ga brcali, on pa je bil oblečen vanjo. Oblekel jo je tudi za test z zbadanjem. Izkazalo se je, da je obleka vzdržljiva. Nato je še dva meseca izdeloval končno verzijo obleke in čelade, ki skupno tehtata okoli 12 kilogramov in je prav tako prestala vse teste.

Gordon trdi, da je obleka zelo praktična. »Čeprav tehta 12 kilogramov, tega občutka ni, ko jo imate na sebi, saj se teža enakomerno porazdeli po telesu,« je dejal. Ne ovira mobilnosti in zagotavlja popolno zaščito telesa. »Malo ovira pri hitrosti, toda to nadoknadite z zaščito,« pravi. »Takšna obleka je koristna za mnoge stvari – kot motoristična obleka, za varnostnike, kaskaderje ...« je prepričan.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400