Moskisvet.com
La Liga vohunjenje

Novice

Ste nevede vohunili za špansko La Ligo?

A.P.
16. 06. 2019 08.07
0

Če ste eden izmed 10 milijonov, ki ste na telefon naložili aplikacijo La Liga, potem ste nevede vohunili za elitno špansko nogometno ligo, za katero igrajo ekipe Barcelona, Real, Atletico, Valencia in drugi. Lani je španska nogometna organizacija v svojo aplikacijo za navijače vključila vohunjenje za lokali, da bi prek uporabnikov izvedela, kje nezakonito predvajajo prenose tekem. Zaradi tega so jo zdaj dobili po prstih, saj jih je španski informacijski pooblaščenec kaznoval z 250.000 evri kazni.

Španska nogometna zveza se je na četrtmilijonsko kazen kakopak pritožila, saj se brani, da ne gre za zlorabo tehnologije, in da so uporabniki to dovolili in bilo o tem obveščeni v splošnih pogojih uporabe. Pravno-formalno zadeva pije vodo, a španska agencija za varstvo zasebnosti in osebnih podatkov meni, da potrditev o uporabi lokacije in mikrofona nista dovolj, da bi uporabniki to razumeli za namene prisluškovanja in dejanje smatra kot kršitev evropske zakonodaje o podatkovni zasebnosti in transparentnem poslovanju.

Aplikacija La Liga verjetno ni edina, ki vam je prisluškovala.
Aplikacija La Liga verjetno ni edina, ki vam je prisluškovala. FOTO: Shutterstock

Aplikacija je sledila lokaciji telefona in prek mikrofona v slogu Shazama – ta na podlagi posnetega zvoka prepoznata skladbo – snemala zvok, s pomočjo katerega so odkrivali lokale, kjer so tekme prve španske lige predvajali nezakonito. TV piratom so tako zlahka prišli na sled. Aplikacija je mikrofon vključila zgolj v času predvajanja tekem, nihče pa naj ne bi mogel poslušati pogovorov, ki potekajo v bližini telefona, saj je zvok kodiran in ne prispe v obliki zvočnega zapisa, prav tako se nikjer ne shrani.

Ženska Ronaldu izmaknila prestižen rekord
Preberi še
Ženska Ronaldu izmaknila prestižen rekord

Seveda je lokacijo in zvok v nastavitvah mogoče izključiti, čeravno sporno dejavnost z junijem aplikacija tako ali tako opušča. Četudi aplikacije La Liga nimate, naj služi kot opozorilo, da vendarle začnete prebirati splošne pogoje, sicer lahko nevede postanete figura v rokah drugih.

Španska liga je do letos veljala za najmočnejšo nogometno ligo na svetu, a jo je s tega mesta nedavno izrinila angleška.
Španska liga je do letos veljala za najmočnejšo nogometno ligo na svetu, a jo je s tega mesta nedavno izrinila angleška. FOTO: Shutterstock

Četudi finančna kazen La Ligo doleti, pa se je jim je to verjetno izplačalo, saj letno po lastnih ocenah zaradi nezakonitega predvajanja tekem izgubijo nekje 150 milijonov evrov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382