Moskisvet.com
Pep Guardiola

Novice

Španski trener je na svoj rojstni dan prejel posebno darilo

E.R.
29. 01. 2024 04.00
0

Španec Pep Guardiola je nedavno osvojil še eno prestižno nagrado. FIFA mu je namreč na njegov rojstni dan podelila naziv najboljšega trenerja leta 2023.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Lani je Španec Pep Guardiola svoj klub Manchester City popeljal do trojne krone. Osvojili so namreč naslove zmagovalca lige prvakov, angleškega prvaka in zmagovalca pokala FA, zato je bila odločitev o tem, kdo bo postal najboljši trener leta 2023, ki jo je Svetovna nogometna zveza (FIFA) objavila na slovesnosti v Londonu, pričakovana z vseh strani, vključno s samim zmagovalcem Pepom Guardiolo.

Pep Guardiola
Pep Guardiola FOTO: AP

To je bilo tudi najlepše darilo za njegov 53. rojstni dan, ki ga je praznoval 18. januarja. Genialni nogometni strateg, ki je v svoji veliki karieri vodil le tri ekipe – špansko Barcelono, nemški Bayern in angleški Manchester City, se je v zahvalnem govoru spomnil kluba, v katerem je zrasel kot igralec in trener ter na katerega je še vedno čustveno navezan.

"Barca je klub, katerega ime je še vedno zapisano v mojem srcu. Barcelona je razlog, da sem danes tukaj, Barcelona in Katalonija sta bili in ostajata dve najpomembnejši točki v mojem življenju," je dejal Guardiola, ki ga imajo mnogi za največjega nogometnega trenerja vseh časov, čeprav po številu osvojenih trofej še vedno zaostaja za legendarnim sirom Alexom Fergusonom.

Pep Guardiola
Pep Guardiola FOTO: Reuters

 Pep Guardiola je odraščal v družini ponosnih katalonskih zidarjev Valenia Guardiole in Dolores Sale, ki sta svoja sinova že od malih nog učila delovne etike.

"Od naših otrok nismo pričakovali ničesar, želeli pa smo jih naučiti, da se popolnoma posvetijo poklicu, ki si ga izberejo. Pri Pepu pa je bilo že pred šolanjem jasno, da je to samo in izključno nogomet. Nič drugega ga ni zanimalo kot zgolj in le žoga," je lani povedal 92-letni Valenti, čigar mlajši sin Pere Guardiola je nogometni agent in menedžer.

Pep se je kot otrok vpisal v nogometno šolo kluba Gimnasic de Manresa, iz katere je kot 13-letnik prestopil v Barcelono, za prvo ekipo katere je debitiral leta 1990. Takrat je bil že v razmerju z ženo Cristino Serra, novinarko in publicistko brazilskega porekla, ki ga je spoznala kot 18-letnica. Oblikovalec Antonio Miro je krepkega mladeniča povabil kot modela na preizkus obleke v družinski butik Cristininih staršev, kjer si je takrat služila žepnino, in po tistem usodnem srečanju sta postala  nerazdružljiva.

Vzgojila sta tri otroke, hčerki Mario in Valentino ter sina Mariusa, poročila pa sta se leta 2014 na intimnem obredu v Barceloni.

Pep Guardiola z ženo Cristino Serra
Pep Guardiola z ženo Cristino Serra FOTO: Profimedia

Njegova žena Cristina je bila največja zagovornica Guardiole, ko je leta 2012, po štirih neverjetnih letih na trenerski klopi Barcelone, izgorel in se odločil, da si vzame eno leto premora, da si opomore. Družina je tisto leto preživela v New Yorku v najetem stanovanju na Manhattnu, saj je potreboval popoln odmor od evropskega nogometa, preden se je odločil nadaljevati kariero pri Bayernu iz Münchna. In potem se je pet ur na dan posvetil učenju nemščine, da se je lahko z igralci pogovarjal v njihovem maternem jeziku.

"Seveda bi se lahko pogovarjali v angleščini, dobro bi se razumeli, a to je bil izraz mojega spoštovanja do kluba in okolja, v katerega prihajam," je pojasnil Guardiola.

Trener pa nikoli ni želel javno komentirati težavnega odnosa svoje hčerke Marie z nogometašem Delejem Alijem.

Lepa 22-letna Maria Guardiola je znana vplivnica, očeta pa je skupaj z mamo Cristino spremljala tudi na podelitvi v Londonu. 

Pep Guardiola z ženo in hčerko
Pep Guardiola z ženo in hčerko FOTO: Profimedia

Pep je sicer nekoč za svoj največji življenjski neuspeh označil, da je hollywoodska igralka Julia Roberts raje obiskala tekmo Manchester Uniteda, največjega mestnega tekmeca Manchester Cityja, namesto tekme Guardiolinega kluba med svojim bivanjem v Angliji. Ne glede na vse uspehe in trofeje ga bo sindrom Julie Roberts, kot v šali pravi legendarni trener, spremljal vse življenje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.gloria.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382