Moskisvet.com
Odejica, ki so jo razgrabili v enem dnevu.

Novice

'Šokantne' posledice rojstva princa Georgea

N.J.
07. 08. 2013 11.44
45

Dojenček kakor vsak, bi rekli mnogi. A temu ni tako. Po rojstvu princa Georga se je namreč za nekatera podjetja spložil val sprememb: od tega, da se je določenim večkrat sesula spletna stran, pa do 600-odstotne rasti prodaje določenih izdelkov. Saj ne, da bi bile spremembe slabe, vse prej kot to, a vendarle so za podjetja, ki se z navalom soočajo nepričakovano, šokantne.

Potrebnih je bilo le nekaj sekund in vse je bilo drugače. Novorojeni princ, ki so ga dan po rojstvu iz porodnišnice domov odpeljali s kraljevim avtomobilom, se je v medijih pojavil zavit v bombažno odejico, na kateri so bili natisnjeni ptički. Bodoče mamice, ki so dogodek spremljale pa so se nemudoma začele spraševati: Le v kaj je odet mali princ? Še en dokaz, kako malo je potrebno, da se majhno podjetje praktično čez noč spremeni v najbolj priljubljeno znamko otroških oblačil.

Ko so po internetu zaokrožile fotografije princa Georgea, so modni blogerji in modni pisci takoj začeli pisati o oblačilih malega dojenčka. V roku štirih ur se je spletna stran izdelovalca bombažne odejice, podjetja aden+anais sesula. Naslednji dan spet, v roku devetih dni pa se je podjetje znašlo pred novim izzivom: 7000 naročil. Prodaja omenjenega izdelka se jim je povečala za 600 odstotkov. Podjetju pa ni bilo potrebno pripraviti niti izjave za javnost. Kdor je želel izvedeti za njih, je moral v spletni brskalnik vtipkati le 'kraljeva odejica'.

Raegan Moya-Jones, direktorica podjetja aden + anais je bila ravno pred sestankom, ko so ji sodelavci v pisarno prinesli fotografijo malega princa. Kot sama pravi, ni mogla verjeti svojim očem. "Mislila sem, da je fotografija obdelana," je povedala.

Podjetje se še sedaj ni izkopalo izpod kupa naročil za odejico, ki je del štiridelnega paketka Jungle Jam in v Veliki Britaniji stane okoli 44,95 funtov (52 evrov) in odejica je trenutno razprodana. Mogoče jo je dobiti le še na Avstralski spletni strani in uvoziti iz Kitajske. Dnevni obisk njihove spletne strani pa je zrasel v višave: v Veliki Britaniji se je obisk povečal za 1960%, v Avstraliji za 892%, na Japonskem za 791%, v ZDA pa za 458%.

"Ljudje si želijo biti del tega dogodka," pravi Cele Otnes, profesorica marketinga na University of Illinois in soavtorica knjige 'Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture' (prevod: Kraljeva vročica: Britanska monarhija in potrošniška kultura). Dodaja, da ljudje hitijo z nakupovanjem vsega, kar uporabljajo člani kraljeve družine, da se lahko identificirajo z njimi in sodelujejo v tem srečnem dogodku. "To je zgodovina," pravi. "Če ne moreš biti zraven, ne moreš sam imeti kraljevega otroka, lahko kupiš vsaj odejico."

Odejica, ovit v katero se je princ George pojavil prvič v medijih, ni požela takšnega uspeha, kakor tista, v lkateri so ga odpeljali iz porodnišnice. Je pa podjetje prav tako zaznalo rast v prodaji in obiskanosti spletne strani.
Odejica, ovit v katero se je princ George pojavil prvič v medijih, ni požela takšnega uspeha, kakor tista, v lkateri so ga odpeljali iz porodnišnice. Je pa podjetje prav tako zaznalo rast v prodaji in obiskanosti spletne strani. FOTO: Reuters

Dejstvo je, da je kraljeva družina od nekdaj veljala za 'trend setterje', torej tiste, ki narekujejo modne smernice. Vendar je princ George prvi, ki se je rodil v dobi interneta. Nove mamice in očetje lahko spremljajo življenje Williama in Kate in sedaj Georgea ter kupujejo ista oblačila, kakor oni. Gre za tako imenovani Kate efekt: začel se je z modro obleko Danielle Helayel, ki jo je Kate nosila, ko sta z Williamom razglasila zaroko, in se nadaljuje še danes. Poleg tega je se je Kate tega lotila na 'pameten' način - izbira bolj ali manj oblačila, ki so dostopna vsakomur in podpira angleške oblikovalce in podjetja.

Moya-Jones je svoj posel začela, ker v trgovinah ni našla tistega, kar si je želela. Vsekakor pa ni pričakovala takšnega odziva. Nenazadnje njeno podjetje ni veliko. Ustanovila ga je pred sedmimi leti, šteje 65 polno zaposlenih in približno toliko zaposlenih za polovični delovni čas. Sedaj pa sledi po mnenju britanskih medijev še najbolj zanimiv podatek: podjetje ni poslalo odejice kraljevi družini v poklon, saj tega pri njih ne počnejo. Kraljeva družina je bila tista, ki jih je kupila sama od sebe in jih uporabila. Torej ni šlo za poskus samopromocije.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394