Moskisvet.com
Vižinada

Novice

Šok v Istri: Alojzij obtožen spolnih zlorab

N.J.
19. 09. 2013 10.31
9

Življenje prebivalcev majhne istrske vasi Vižinada se je praktično čez noč obrnilo na glavo, ko se je razširila novica, da njihov župnik Alojzij Baf spolno zlorablja svoje župljanke.

Pred nekaj dnevi se je na vratih cerkve v majhni istrski vasici Vižinadi pojavil letak, v katerem so bili podrobno opisani grehi župnika Alojzija Bafa, obtožbe, da je seksualno oporečen in ne spoštuje celibata ter zahteva, naj poreško-puljska škofija zamenja župnika. "Smo skupina intelektualcev, staršev in župljanov Vižinade in na vas se obračamo s prošnjo, da zamenjate župnika Alojzija Bafa in nam dodelite novega, On je spolno oporečen in ne spoštuje celibata. Več naših župljank je že poskušal zapeljati ... Dovolj ga imamo, prenašamo ga že 33 let. Čas je za novega, normalnega in kvalitetnega župnika, tega pa upokojite," pravi del teksta na letaku. Isti letak so verniki poslali tudi poreško-puljski škofiji.

spolna zloraba
spolna zloraba FOTO: Thinkstock
O župnikovih metodah zapeljevanja so se razgovorile nekatere žrtve. Ena od metod naj bi bila, da žensko glavo stisne k svojim prsim. "To mi je naredil, ko sem se prišla dogovarjati za krst hčere. Zgrozila sem se in ga odrinila. Je človek brez meril. Če bi osvajal ženske svojih let, mu tega niti ne bi zamerila, vendar je imela moja hči tudi grozljivo izkušnjo z njim. Dejala mi je, da se dotika njenih prsi," je povedala zgrožena 44-letna vaščanka. Dodala je še, da je župnik perverzen tudi pri spovedi. "Sprašuje me po podrobnostih, na primer kako seksam, kolikokrat tedensko, če uporabljam kontracepcijo, če varam moža, se samozadovoljujem, če se z možem oralno zadovoljujeva, če gledam porniče ..." Poleg 44-letnice pa so se oglasile tudi druge žrtve. "Bojim se ga. Lansko leto me je po verouku pozval v zakristijo. Na silo me je poljubljal, grabil za prsi in mednožje. Isto je počel s tremi sošolkami, mojimi najboljšimi prijateljicami," je dejala druga. Tretja pa: "Ko me je prvič poljubljal, je bil grob. Poskušala sem ga odriniti, a je bil premočen zame. Drugič pa me je prislonil ob zid, vendar me je manj grobo držal, zato sem se mu lahko izmuznila."

Župnik vse obtožbe zavrača. Pravi, da gre za hudičevo zaroto, kajti svoje na župljane gleda kot na svoje otroke in ne razume, kaj bi jih lahko pripeljalo tako daleč, da so si dovolili o njem napisati takšne težke besede. Domneva, da gre zgolj za nesporazum, kajti otroke v šolah učijo o spolni vzgoji, on pa je kot župnik dolžan spregovoriti o tem, kaj se sme in kaj ne, kaj je greh in kaj ni.

Na obtožbe pa se do sedaj ni odzvala niti župnija. Ali je župnik, ki je tik pred upokojitvijo, zares grešil in spolno zlorabljal svoje župljanke ali gre zgolj za osebni obračun med njim in neznanim avtorjem letaka pa je vprašanje, na katerega nihče (razen avtorja letaka) nima odgovora in s katerim se te dni ukvarjajo prebivalci sicer idilične in mirne vasice.

Vižinada
Vižinada FOTO:

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497