Moskisvet.com
Silvio Berlusoni

Novice

Takšno je bilo življenje kotroverznega politika

M.S.
13. 06. 2023 15.10
0

Kontroverzna politična kariera Silvia Berlusconija končana s smrtjo. Od zabav 'Bunga Bunga' do mnogih političnih zapletov.

V 86. letu starosti je umrl nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Živel je intenzivno in ekscentrično življenje, ki je zelo hitro zabrisalo meje med politiko in med moralo. Njegovo dolgo vladavino so zaznamovali številni škandali. Nedavno je zbolel za levkemijo, so sporočili iz milanske bolnišnice, kjer so ga sprejeli že predčasno zaradi težav z dihanjem. Šest tednov se je zdravil zaradi pljučne okužbe, povezane s kronično mielomonocitno levkemijo. Umrl je v milanski bolnišnici San Raffaele, kamor so ga sprejeli v petek. Poleg njega je bilo pet otrok, partnerica Marta Fascina in mlajši brat Paolo.

Preden je vstopil v politične vloge, je ustanovil televizijsko kabelsko podjetje Telemilano in kupil dva druga kabelska kanala, da bi prekinil državni televizijski monopol v Italiji. Milijonarski medijski tajkun in nekdanji lastnik AC MILAN je v politiko vstopil na čelu svoje stranke Forza Italia v devetdesetih letih, med letoma 1994 in 2011 pa je vodil tri vlade. Njegovo kariero je zaznamovala vrsta političnih, finančnih in osebnih škandalov, ki so ga velikokrat vodili na sodišča.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Profimedia

Leta 2011 je bil prisiljen odstopiti, ko je Italijo zajela gospodarska kriza. Leto pozneje je bil zaradi obsodbe zaradi davčne goljufije izločen iz opravljanja javnih funkcij. Kljub temu pa je se je v začetku leta 2018 pojavil kot starejši podpornik desničarskega zavezništva Forza Italia in skrajno desne Lege ter Bratov Italije.  Milansko sodišče mu je odobrilo status rehabilitacije, zaradi česar so odpravili prepoved ponovnega vstopa v politiko, ki je veljala po davčni obsodbi. V zadnjih letih pa je opravljal funkcijo poslanca Evropskega parlamenta.

S smrtjo se končuje tudi ena najbolj kontroverznih karier, znana po številnih zabavah. Med drugim najbolj znane Bunga Bunga. Šlo pa naj bi za tekmovanja v plesu v naročju, po katerih so plesalke preživljale čas z Berlusconijem. Leta 2010 je bil obtožen zaradi zlorabe položaja in plačevanja za spolne odnose z mladoletnim dekletom El Mahroug, ki je bila takrat stara 17 let. Leta 2013 je bil sprva spoznan za krivega in obsojen na sedem let zapora, vendar je pritožbeno sodišče leto pozneje sodbo razveljavilo in razsodilo, da ni  dovolj dokazov. Italijansko vrhovno sodišče je leta 2015 potrdilo njegovo oprostilno sodbo. Nedavno je tudi kritiziral ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da je začel vojno, zaradi česar je imel težave tudi s predsednico vlade Giorgio Meloni.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: AP

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497