Moskisvet.com
Sneg v Kranjski Gori in Ratečah

Novice

Slovenski snežni rekordi – ni prvič, da je maja snežilo do nižin

A.P.
05. 05. 2019 20.37
0

Potem ko smo v marcu zabeležil nov zimski rekord – na Štajerskem, točneje v Gačniku v Slovenskih goricah so izmerili kar 24,1 stopinj Celzija – pa po rekordno visokih marčevskih temperaturah zima še vedno kaže zobe. Potem, ko je večina že pospravila zimsko opravo in lopate za kidanje zamenjala za motike, je zdaj prišla še druga spomladanska pošiljka snega. Toda rekord najpoznejšega sneženja v Sloveniji ni padel. Tega še vedno drži leto 1974.

Leta 1974 so najpoznejše sneženje v krajih pod 500 metri nadmorske višine zabeležili 10. junija v Nomenju, gručastem naselje v občini Bohinj. Drugo skrajnost, to je najzgodnejše sneženje, so zabeležili v Kotljah na Koroškem (naselje ob Uršlji gori) leta 1972, ko so snežinke opazovali že 11. septembra.

Kakšne so pravice pešca, ko ga zalije avto, ki je zapeljal čez lužo?
Preberi še
Kakšne so pravice pešca, ko ga zalije avto, ki je zapeljal čez lužo?

Majsko sneženje je sicer precejšnja redkost. Pozen sneg lahko pripišemo predvsem potovanju ciklonov, krive pa so tudi podnebne spremembe. Četudi je na začetku spomladi že zelo toplo obdobje, pa je dokaj običajno, da aprila ali maja pride do občutne ohladitve. To se zgodi vsakih nekaj let.

V Kranjski Gori je bilo kot sredi zime.
V Kranjski Gori je bilo kot sredi zime. FOTO: Rok Nosan

Po 20. aprilu je nazadnje snežilo leta 2016, še prej pa davnega leta 1988. Tedaj je snežilo 24. aprila. Tudi v maju je nekajkrat sneg še obiskal nižje ležeče kraje. V začetku maja je tako do nižin snežilo v letih 1957 (od 5-7. maja), 1965, 1979, 1981 in 1985.

Povprečna temperatura je bil za pretekli vikend v večjem delu Slovenije okoli 7 stopinj Celzija, kar je za okoli 8 stopinj manj od dolgoletnega povprečja. Zahvala gre prodoru polarne zračne mase s severa Evrope. Še hladneje kot te dni je bilo sicer 3. maja 1985, ko je tudi po nižinah osrednje Slovenije tla pobelilo 10 centimetrov snega, temperature pa se sukale okoli ledišča.

Bohinj
Bohinj FOTO: Bralec Rok

Za konec pa še vremenski pregovor, ki vliva upanja: ''Maja hlad lepo daje zelenjad, vina, žita in sena, ti obeta do vrha.''

V Sloveniji so se uradne meteorološke meritve, za katere obstajajo zapisi, pričele leta 1850.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382