Moskisvet.com
yaba

Novice

Tudi v Sloveniji droga, ki sproža kanibalizem?

N.J.
06. 10. 2014 08.06
12

Gre za drogo 'yaba', ki jo prodajajo v obliki rožnatih tabletk, ki so na prvi pogled povsem podobne ekstaziju. Učinki so podobni učinkom 'cracka', stranski učinki pa veliko hujši.

yaba
yaba FOTO:

V Italiji so nedavno zasegli okoli 100 tabletk droge yaba in strokovnjaki ocenjujejo, da so v obtoku že precej večje količine omenjene droge. Njeni učinki trajajo od 8 pa vse do 24 ur, povzročajo močno odvisnost in sprožajo nasilno vedenje. Prihaja tudi do norenja in samopoškodb.

Yaba je med mladimi na Vzhodu že močno priljubljena droga, pred nekaj časa je prišla v Evropo, zdaj pa se njena uporaba širi že po Italiji in samo vprašanje časa je, kdaj bo prestopila tudi našo mejo, če je še ni. Tabletke sicer na Japonskem imenujejo shobu, na Filipinih batu in na Kitajskem bingdu. Gre za močan koncetrat metamfetamina, ki uporabnika napolni z energijo za več ur. Drogo imenujejo tudi 'droga norosti', kar ni naključje, saj spodbuja proizvodnjo dopamina v možganih, ta pa povzroča močan občutek zadovoljstva in dobrega počutja, a s hudimi stranskimi učinki, kot so nasilje do drugih in sebe, halucinacije, v velikih odmerkih pa celo nepopravljive psihične motnje.

V Rimu so pri 30-letniku, ki prihaja iz Bangladeša, zasegli okoli 100 tabletk. Pri njem so našli še 9 gramov heroina in 675 evrov v gotovini. V zadnjih dneh so aretirali že 9 razpečevalcev, pri katerih so skupno zasegli nekaj več kot 9 kilogramov droge: marihuane, heroina, roge yaba in ekstazija.

Spodbuja kanibalizem?

Leta 2012 je javnost pretresla zgodba, o vozniku avtobusa, ki je ženski zgrizel obraz. Moški, ki naj bi se imenoval Dong, naj bi popival s prijatelji, nato pa iz gostilne stekel do ceste, kjer je skočil pred avtomobil, ki ga je vozila ženska Du, in jo tako prisilil, da ga je ustavila. Dong naj bi splezal na streho avtomobila in začel tolči po vozilu. Prestrašena ženska je skočila iz avtomobila in začela klicati na pomoč. Ko je poskušala zbežati, jo je voznik avtobusa zbil na tla in ji začel gristi obraz. Kot so nato poročali mediji, naj bi moški pred napadom zaužil drogo yaba. Podobno se je kanibalistični napad zgodil maja istega leta v Miamiju. Tedaj je tamkajšnji brezdomec Rudy Eugene, ki naj bi bil pod vplivom drog, zgrizel 75 odstotkov obraza drugega brezdomca, Ronalda Roppoja. 18-minutni napad se je končal šele ob posredovanju policije, ki je do smrti ustrelila 31-letnega napadalca. Nekoliko kasneje istega leta so iz Amerike poročali o še enem kanibalističnem napadu, in sicer je tedaj 21-letnik policiji priznal, da je umoril 37-letnega sostanovalca in da je pojedel njegovo srce ter del možganov. Tudi on je bil pod vplivom drog. Ali je droga yaba resnično povezana z napadi kanibalizma, ni potrjeno.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382