Moskisvet.com
Novi sodelavec

Novice

Slovenci danes delamo manj kot pred desetletjem

STA, A.P.
04. 01. 2022 05.00
0

Ob prehodu iz starega v novo leto si marsikdo obljubi, da bo v novem letu spremenil svoje ravnanje; da bo denimo več časa namenil športu, se bolj zdravo prehranjeval, več varčeval in potoval, na drugi strani pa manj delal. Pogosta cilja sta tudi opustitev alkohola in kajenja; ti navadi tudi po ugotovitvah statistikov terjata številna življenja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Lažen nasmeh na delovnem mestu lahko vodi v alkoholizem
Preberi še
Lažen nasmeh na delovnem mestu lahko vodi v alkoholizem

Med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami je povečanje športne aktivnosti. Kot ugotavljajo statistiki, pa šport lahko kar nekaj stane. Predlani je bila povprečna cena ženskih športnih copat 67 evrov, povprečna cena kolesa za odrasle 248 evrov, povprečna cena usnjene nogometne žoge številka pet 17 evrov, povprečna cena mesečne karte za obisk fitnes studia pa 56 evrov.

Med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami je povečanje športne aktivnosti.
Med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami je povečanje športne aktivnosti. FOTO: Profimedia

Priljubljene zaobljube se nanašajo tudi na bolj zdravo prehranjevanje, kot kaže, uspešno. Prebivalec Slovenije je v letu 2020 porabil povprečno 129 kilogramov sadja in 119 kilogramov zelenjave. "Poraba zelenjave v zadnjih 20 letih narašča, poraba sadja pa niha, verjetno tako kot letine sadja," ugotavljajo statistiki.

To so najpogostejše novoletne zaobljube
Preberi še
To so najpogostejše novoletne zaobljube

Prav tako so pogoste zaobljube o prenehanju oz. zmanjšanju uživanja alkohola in opustitvi kajenja. Prebivalec Slovenije je v letu 2019, za katerega so na voljo zadnji podatki, v povprečju porabil 35,3 litra vina, od tega 65,4 odstotkov belega. Povprečno gospodinjstvo je za alkoholne pijače v letu 2018 namenilo 190 evrov. Zaradi alkoholne bolezni jeter je leta 2020 umrlo 386 prebivalcev, kar predstavlja 1,6 odstotka vseh smrti v tistem letu.

Pogoste so tudi zaobljube o zmanjšanju uživanja alkohola.
Pogoste so tudi zaobljube o zmanjšanju uživanja alkohola. FOTO: Dreamstime

Za tobak je medtem gospodinjstvo v letu 2018 v povprečju namenilo 190 evrov, zaradi maligne neoplazme bronhija in pljuč pa je leta 2020 umrlo 1190 prebivalcev, kar predstavlja pet odstotkov tedanjih smrti.

7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka
Preberi še
7 učinkovitih načinov, kako preprečiti ali ublažiti mačka

Marsikdo si v novem letu zada tudi cilj, da bo naredil konec zapravljanju. Če se bodo tovrstne zaobljube spoštovale, bo varčevanje v Sloveniji še naprej rekordno. Stopnja varčevanja gospodinjstev v Sloveniji je bila namreč v letu 2020 rekordno visoka, 22,6-odstotna, in četrta najvišja v EU in evrskem območju, medtem ko je bilo dolgoročno povprečje od leta 2008 do leta 2020 pri 13,4 odstotka. Najvišjo stopnjo v EU so imeli lani Nizozemci (24-odstotno), najnižjo pa Slovaki (10,9-odstotno).

5 najlepših evropskih lokacij za romantično snubitev
Preberi še
5 najlepših evropskih lokacij za romantično snubitev

Med priljubljenimi cilji je še več potovanj, pri čemer pa je načrte v zadnjih letih marsikomu prekrižal covid-19. Število vseh potovanj prebivalcev Slovenije je bilo v letu 2020 za 51 odstotkov nižje, število prenočitev turistov med potovanji pa za 47 odstotkov nižje kot v letu 2019. Število potovanj po Sloveniji je bilo nižje za 27 odstotkov in število prenočitev turistov za 16 odstotkov; število potovanj v tujino pa za 64 odstotkov in število prenočitev turistov za 56 odstotkov.

Koronavirus je prekrižal načrte svetovnim popotnikom.
Koronavirus je prekrižal načrte svetovnim popotnikom. FOTO: Dreamestime

Poleg tega si mnogi želijo manj delati ter imeti več časa za družino in prijatelje. Število običajno in dejansko opravljenih delovnih ur se sicer v Sloveniji res zmanjšuje. V letu 2020 so delovno aktivni običajno delali povprečno uro manj kot leta 2008, dejansko pa so v tednu dni opravili skoraj tri ure manj kot leta 2008.

Poševni stolp v Pisi: fascinantna dejstva o tej edinstveni turistični atrakciji
Preberi še
Poševni stolp v Pisi: fascinantna dejstva o tej edinstveni turistični atrakciji

Med vsaj 16 let starimi osebami v Sloveniji je bilo v letu 2020 92 odstotkov takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu, kar je za eno odstotno točko manj kot v letu 2019, so novoletno statistiko sklenili na statističnem uradu.

Najpogostejši miti o partnerstvu: ljubosumje, varanje, odpuščanje
Preberi še
Najpogostejši miti o partnerstvu: ljubosumje, varanje, odpuščanje

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479