Moskisvet.com
Elon Musk

Novice

Za to boleznijo trpi Elon Musk

E.R.
11. 07. 2024 02.30
1

Ni pa edini slavni posameznik, ki ima to diagnozo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Motnja avtističnega spektra, običajno imenovana avtizem, je razvojna motnja, ki vpliva na učenje, vedenje in komunikacijo pri ljudeh.

Imenuje se motnja "spektra" zaradi širokega spektra simptomov in njihove različne resnosti med obolelimi.

Najprej ga je bolela glava, nato je zaspal za 20 dni
Preberi še
Najprej ga je bolela glava, nato je zaspal za 20 dni

Približno eden od 36 otrok in eden od 45 odraslih trpi za avtizmom, številni zvezdniki pa so odkrito delili svoje izkušnje, kako je živeti s tem. Prej je avtizem vključeval različne diagnoze, kot je Aspergerjev sindrom, ki so od revizije diagnostičnih meril leta 2013 zdaj združene pod enotnim izrazom " motnja avtističnega spektra ".

Kljub tej konsolidaciji se nekateri posamezniki še vedno identificirajo s prejšnjimi diagnostičnimi izrazi, zlasti z Aspergerjevim sindromom , ki je bil pogosto dojet kot "blažja" oblika avtizma . Ta prednost izhaja iz občutka, da ti izrazi bolje povzemajo njihove simptome in izkušnje.

Članica britanske kraljeve družine pristala v bolnišnici
Preberi še
Članica britanske kraljeve družine pristala v bolnišnici

Znane osebnosti z avtizmom

Več znanih ljudi in zvezdnikov je javno razpravljalo o svojih diagnozah in o tem, kako je to vplivalo na njihova življenja.

Elon Musk

Izvršni direktor Tesle in predsednik uprave X je med nastopom v oddaji Saturday Night Live razkril svojo diagnozo Aspergerjevega sindroma in se pošalil o svojih izzivih s socialnimi znaki in težnjo, da stvari jemlje dobesedno.

Elon Musk
Elon Musk FOTO: Profimedia
Na VOYO si lahko kadarkoli ogledate dokumentarec Zgodba Elona Muska (The Elon Musk Show), ki se osredotoča na ključne trenutke v Muskovi karieri, od tehnoloških zagonskih podjetij do dogodkov, ki so mu omogočili, da je postal najbogatejši človek na svetu. 
Zaposlena mu je na skrivaj rodila otroka
Preberi še
Zaposlena mu je na skrivaj rodila otroka

Sia

Avstralska pevka, nominirana za grammyja, je spregovorila o svoji diagnozi avtizma in izrazila olajšanje, da lahko danes sama sebe sprejme, saj je več let čutila pritisk in potrebo po prilagajanju pričakovanjem družbe.

Sia
Sia FOTO: AP

Wentworth Miller

Wentworth Miller, znan po svoji vlogi v seriji Beg iz zapora, je delil svojo diagnozo avtizma in poudaril, da je imeti diagnozo avtizma privilegij,  razkril pa je tudi svojo željo po ozaveščanju o avtizmu, s čimer želi ojačati glasove avtistične skupnosti.

Wentworth Miller
Wentworth Miller FOTO: Reuters

Sir Anthony Hopkins

Priznani igralec je razkril, da ima blago aspergerjevo diagnozo, kar se odraža na njegovem potovanju samoodkrivanja in sprejemanja, kljub letom, ki jih je preživel v osebni negotovosti.

Anthony Hopkins
Anthony Hopkins FOTO: AP
Na VOYO si lahko kadar koli ogledate triler Pojdi z menoj (Blackway), v katerem je Anthony Hopkins nastopil v glavni vlogi.
Kaj se dogaja z znanim igralcem?!
Preberi še
Kaj se dogaja z znanim igralcem?!

Courtney Love

Pevka in igralka je razkrila, da so ji v mladosti (pri devetih letih) diagnosticirali blagi avtizem, svoje izkušnje pa je zapisali tufi v svoji biografiji Courtney Love: The Real Story.

Courtney Love
Courtney Love FOTO: Profimedia

 

Daryl Hannah

Igralka, znana po vlogah v Blade Runner in Splash, je spregovorila o svoji diagnozi avtizma in mehanizmih obvladovanja hollywoodskih družbenih situacij.

Za Boston.com je povedala: "Nikoli nisem hodila za gostjo v pogovorne oddaje, nikoli nisem hodila na premiere. Odhod na podelitev oskarjev je bil zame tako boleč. Skoraj sem se onesvestila, ko sem hodila po rdeči preprogi. V družbi sem bila tako nerodna, da sem se znašla na črni listi."

Daryl Hannah
Daryl Hannah FOTO: Reuters

 

Susan Boyle

Slavna pevka je razkrila svojo diagnozo Aspergerjeve bolezni in izrazila sprejemanje svojega stanja ter svobodo, ki jo to prinaša njeni identiteti.

 Susan Boyle
Susan Boyle FOTO: Profimedia

Vroče novice iz sveta slavnih

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497