Moskisvet.com
Giorgio Cantarini - 1

Novice

Se ga spomnite? Poglejte, kakšen je danes!

N.J.
29. 01. 2016 07.59
6

Italijanski igralec Giorgio Cantarini je zaslovel v filmu Roberta Benignija La vita è bella (Življenje je lepo). Komaj pet let je bil tedaj star, igral pa je zelo čustveno vlogo, dečka Giosuéja Oreficeja. Giorgio Cantarini je danes star 23 let, do zdaj pa se je pojavil v dveh pomembnejših in nagrajenih filmih: v eni glavnih vlog je nastopil leta 1997 kot 5-letni deček v filmu Življenje je lepo Roberta Benignija, leta 2000 pa še v filmu Gladiator.

Cantarini je leta 2000 nastopil v filmu Ridleyja Scotta, Gladiator, kjer je igral sina oskarjevca Russela Crowea. Film je bil nagrajen s petimi oskarji. Od tedaj je nastopil še v nekaterih drugih italijanskih filmih in sodeloval v italijanski različici šova Dancing With The Stars.

V Benignijem večkrat nagrajenem filmu Življenje je lepo je doživel svoj 'krst', saj je bila to njegova prva filmska vloga. V filmu je Benigni igral italijanskega Žida, ki se je skupaj s sinom Giosuèjem med 2. svetovno vojno znašel v koncentracijskem taborišču v Nemčiji. Film je bil nagrajen s tremi oskarji in s številnimi drugimi filmskimi nagradami, gledalcev pa se je dotaknil z ganljivim prikazom dogajanja v taborišču, kjer oče poskuša tragično situacijo spremeniti v nekakšno igro za sina, da bi mu prihranil vsaj nekatere grozote.

 

 

27. januar: mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Nedavno je minilo 71 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo 1,1 milijona ljudi. Nekatere so hladnokrvno pobili, moške, ženske, otroke, mnogi so umrli zaradi izčrpanosti, mučenja, lakote in posledic psevdomedicinskih poskusov.

V Auschwitzu je bilo zaprtih tudi 2.342 Slovencevm 1.331 se jih ni vrnilo.

Taborišče so Nemci zgradili leta 1940, vanj pa so zapirali poljske Jude. Po letu 1942 je to postalo največje grobišče Judov. Poleg Poljakov, so v taborišču vozili še sovjetske vojne ujetnike, Rome in pripadnike drugih etničnih manjšin. Vzeli so jim imena in jim vtetovirali številke.

Ob 70-letnici osvoboditve je lani na slovesnosti spregovorila ena izmed preživelih, Halina Birenbaum, rojena leta 1929. Dejala je, da je bila njena glavna naloga ta, da pove drugim, koliko so si ljudje v taborišču želeli živeti. "Doživela sem sanje moje matere in videla napadalca na kolenih," je dejala, hkrati pa opozorila, da protisemitizem še vedno predstavlja grožnjo svetu. Spomnila se je, da jo je nemški stražar ustrelil v roko, ciljal pa naj bi njeno srce. Povedala je, da so jo v taborišču silili peti nemške pesmi, pogosto pa se spominja tudi vonja po žganju človeških teles.
"Minuta v Auschwitzu je bila kot cel dan, dan je bil kot leto, mesec pa kot cela večnost," je dejal drugi preživeli, Roman Kent. "Mi preživeli ne želimo, da bi naša preteklost postala prihodnost naših otrok," je med drugim povedal Kent. "Učiti moramo, da je sovraštvo vedno napačno, ljubezen pa ni nikoli napačna," je še opozoril.

Taborišče, ki je bilo zgrajeno iz treh glavnih taborišč in okoli 50 manjših, podružničnih, so osvobodili vojaki sovjetske Rdeče armade 27. januarja 1945. 27. januarjem od leta 1996 velja za uraden dan spomina na žrtve holokavsta.

Leta 2012 šokantni rezultati raziskave v Nemčiji

Raziskava, ki so jo v Nemčiji objavili dva dni pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst leta 2012, je pokazala, da kar vsak peti mlad Nemec ne ve, da je bil Auschwitz nacistično koncentracijsko taborišče. Raziskava, ki jo je predstavila revija Stern, je sicer pokazala, da je 90 odstotkov vprašanih vedelo za to zloglasno taborišče. Med mladimi, starimi med 18 in 29 let, jih 21 odstotkov ni znalo odgovoriti, kaj naj bi bil Auschwitz. Skoraj tretjina izmed 1002 vprašanih pa ni vedela, da je Auschwitz na Poljskem. 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630