Moskisvet.com
14-letna Aurora Cerullo ni zdržala pritiska sovrstnikov, ki so se nad njo izživljali na omrežju Ask.fm.

Novice

14-letnica nova žrtev: je to najnevarnejše družbeno omrežje?!

N.J.
17. 04. 2014 13.58
17

"Si kot stranišče, skrij se! Si sramota za letnik 2000." Aurora je letos dopolnila komaj 14 let, kritike, ki jih je bila deležna na družbenem omrežju Ask.fm pa so jo tako močno prizadele, da svojega 15. rojstnega dneva ne bo nikoli praznovala.

14-letna Aurora iz Torina ni prva žrtev nadlegovanja preko družbenih omrežij. Še posebej ne družbenega omrežja Ask.fm, ki zaradi anonimnosti njenih uporabnikov - oziroma tistih, ki na strani posameznega uporabnika pišejo zlobne komentarje - še toliko bolj nevarno.

Po komentarjih na njeni strani, s katerimi so jo uporabniki ozmerjali, je bila Aurora tako močno prizadeta, da ni videla rešitve. Ponoči se je skrivaj izmuznila iz stanovanja, se povzpela na šesto nadstropje bloka na ulici Paganini 35, v katerem je živela s starši, ter skočila v globino. Na dvorišču jo je ob jutranji zarji našel sosed.

14-letna Aurora Cerullo ni zdržala pritiska sovrstnikov, ki so se nad njo izživljali na omrežju Ask.fm.
14-letna Aurora Cerullo ni zdržala pritiska sovrstnikov, ki so se nad njo izživljali na omrežju Ask.fm. FOTO:

Aurora Cerullo je bila najstnica, kot številne druge. Vendar pa je imela slabo samopodobo in se je v družbi sovrstnic počutila grdo, neprivlačno in manj vredno. Zaradi prirojene bolezni ledvic je bila namreč veliko bolj drobna od drugih in videti mlajša od svojih sovrstnikov, prav zaradi tega pa je postala med vrstniki tudi tarča zbadljivk.

Zaradi žalitev in maltretiranja preko družbenega omrežja Ask.fm s strani sovrstnikov, so samomor storili že štirje otroci iz Velike Britanije, Irske in Združenih držav Amerike. Ask.fm je sicer Latvijsko družbeno omrežje v lasti bratov, Ilije in Marka Terebina, ki na leto z oglaševanjem zasluži okoli 5 milijonov funtov (5,8 mio evrov). Čeprav je bilo mišljeno kot omrežje, na katerem lahko nekdo z vprašanji spoznava drugo osebo, ta pa se mu predstavlja z odgovori, je Ask.fm v zadnjih časih tema številnih vročih razprav. Zadeva je namreč ušla izpod nadzora, pri čemer igra pomembno vlogo že samo dejstvo, da se uporabniku, ki komentira na strani drugega uporabnika, ni potrebno identificirati, temveč lahko ostane popolnoma anonimen. Še več, uporabnika je v ogromno primerih povsem nemogoče izslediti.

Po prvem navalu obtožb, so se oglasili tudi s strani Ask.fm. Trdili so, da imajo na strani 50 moderatorjev, ki nadzorujejo 30 milijonov vprašanj in 30 milijonov odgovorov vsak dan. Stran, katere uporabniki naj bi bili starejši od 13 let (a ni načina, da bi to dejansko zagotavljala), pa ima že 60 milijonov uporabnikov.

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497