Moskisvet.com
Pokop posadke podmornice Kursk

Novice

Rusija: se zopet ponavlja ’Kursk’?

A.M.
19. 09. 2013 08.11
12

Iz Rusije poročajo o eksploziji na krovu jedrske podmornice Tomsk. Mornarji so pogasili nastali požar in s plovila nemudoma evakuirali vso oborožitev.

Tomsk - 6
Tomsk - 6 FOTO: Arhiv proizvajalca
Med vzdrževalnimi deli na jedrski podmornic Tomsk v ruski ladjedelnici Zvezda, je odjeknila eksplozija, podmornico pa je zajel požar. Prisotni so nemudoma izključili jedrski reaktor, pogasili požar in odstranili vsa eksplozivna sredstva. Podmornico vrste Antey z Natovo oznako Oscar II, so splovili leta 1996, od leta 2011 pa jo prenavljajo. eksplozijo naj bi povzročilo neustrezna uporaba varilnih aparatov.

Pristojni zagotavljajo, da jedrski reaktor ob tem ni bil poškodovan, prav tako pa ni eksplozija ni zahtevala človeških življenje ali poškodb. Ob incidentu se zopet poraja varnost ruske podmorske flote, saj je Tomsk sorodnica nesrečnega Kurska, ki je leta 2000 zaradi eksplozije torpeda na krovu potonil in na dno morja potegnil vseh 118 članov posadke.

Spomin na tragedijo Kurska je še kako živ.
Spomin na tragedijo Kurska je še kako živ. FOTO: Arhiv proizvajalca

Tomsk je balistična podmornica, v dolžino meri 155 m, v širino 18 m in tehta 18.000 ton. Opremljena je z dvema jedrskima reaktorjema, ki jo lahko poženeta do hitrosti 59 km/h. S podmornico upravlja 107 članska posadka, ki lahko opravlja do 120 dni dolge naloge. Podmornica je oborožena s torpedi, podvodnimi minami, vodenimi izstrelki in balističnimi raketami z jedrskimi bojnimi konicami.

Nezgoda bo po vsej verjetnosti podaljšala vzdrževalna dela, Tomsk pa naj bi zopet zaplula prihodnje leto.

Tomsk naj bi ponovno zaplula prihodnje leto.
Tomsk naj bi ponovno zaplula prihodnje leto. FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497