Moskisvet.com
riba velikanka

Novice

Noro, kaj je potegnil iz vode!

N.J.
25. 09. 2015 08.16
20

Po tem, ko je na spletu objavil fotografije, na katerih v naročju drži gromozansko ribo, je japonski ribič postal prava internetna senzacija. Sprožil se je alarm, češ da je sevanje na Fukošimi tako veliko, da so še ribe postale pravi mutanti. Ribič Hiroši Hirasaka, ki se je tako ovekovečil z ribo, je raziskal zadevo in razkril resnico o gromozanski ribi.

riba velikanka
riba velikanka FOTO: Twitter

O ribi velikanki se je sicer veliko pisalo pretekli teden, ko je Hiroši tudi objavil fotografijo. Že tedaj je zapisal, da gre za ostrigarja. »Res se je splačalo v treh mesecih dvakrat prileteti na otok, ta riba je super kul,« je bil po ulovu navdušen. Ostrigarji sicer zrasejo v dolžino do približno 120 cm, ulovljeni primerek pa naj bi bil okoli 80 cm daljši. Hiroši je pojasnil: »Gre za perspektivo. Objektiv je bil bliže glavi in zato je bila riba videti večja in neproporcionalna.« Kot trdi, kljub vsemu ne gre za nikakršno 'spako', mutacijo ribe ali kaj podobnega, temveč za izjemno redko vrsto. Čeprav je riba na fotografiji ogromna, je takšna velikost za ribe vrste Anarhichas orientalis povsem običajna v tamkajšnjih vodah. »Ta riba je bila v teh vodah že veliko pred nesrečo. Njena velikost ne more biti posledica jedrske katastrofe,« je pojasnil, čeprav je tudi on sprva menil, da gre za mutacijo. »Bitja postanejo orjaška samo v znanstveni fantastiki, mi pa ne živimo v svetu Hulka in Godzille.«

Nesreča v jedrski elektrarni Fukušima, se je zgodila leta 2011, ko je tamkajšnje območje prizadel potres z magnitudo 8,9, ki je uničil hladilni sistem in sprostil radioaktivnost v morje. Ribiči odtlej iz morja potegnejo tudi ribe, v katerih je odmerek sevanja kar za 2500-krat večji od še varnih številk.

Hirasaka je sicer študiral biologijo morja in je diplomiral iz ekoloških ved, je raziskovalec in novinar. Pisal je blog o nenavadnih živalskih primerkih, zdaj pa se ukvarja z raziskovanjem redkih vrst. »Vedno bodo obstajali tisti, ki pišejo grde stvari o čudovitih bitjih, preostalim pa bi rad pokazal, da razumejo posebnosti'najgrših' bitij,« je dejal. Leta 2014 je med drugim izdal knjigo receptov, v kateri svetuje, kako pripraviti jedi iz nenavadnih vrst živali, čeprav je velik nasprotnik pobijanja primerkov ogroženih živalskih vrst. Tudi sam takšne primerke, ki pristanejo v njegovi mreži, vselej izpusti nazaj v naravo.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497