Moskisvet.com
Mount Everest gneča

Novice

Nepopisna gneča pod vrhom Mount Everesta

A.P.
24. 05. 2019 08.31
0

Ste mislili, da je gneča samo na Triglavu? Potem si oglejte fotografijo, ki je nastala tik pod vrhom Mount Everesta. Na najvišji vrh sveta v zadnjem desetletju ljudje dobesedno derejo, to sezono pa je bila gora usodna že za tri alpiniste. Za dva je bila usodna prav gneča, ki nastaja v tako imenovani coni smrti.

Ne boste verjeli, a pred nekaj dnevi je vrh Mount Everesta v enem dnevu obiskalo okoli 320 ljudi in je bilo treba na Hillaryjevi stopnji, zadnji težki prepreki za alpiniste pred vrhom, ki jo je potres leta 2015 močno spremenil, na vzpon oz. sestop čakati več ur. In to zaradi gneče, saj se je proti vrhu dobesedno vila reka ljudi.

Mount Everest - gora smeti in trupel
Preberi še
Mount Everest - gora smeti in trupel

Do takšnih prizorov, kot ga vidite na fotografiji, prihaja zaradi dejstva, da vreme le redko omogoča varen dostop do vrha, meseca maja je to običajno zgolj dvakrat ali trikrat. To alpiniste prisili, da se proti cilju odpravijo vsi naenkrat. Na roke jim ne gre niti dejstvo, da je s potresom na Hillaryjevi stopnji nastalo še bolj ozko grlo in morajo v coni smrti (območju nad 8000 metri nadmorske višine) čakati tudi več ur, da zaradi gostega prometa pridejo na vrsto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

55-letna indijska plezalka Anjali Kulkarni je nedavno umrla med sestopom, potem ko je obstala v zastoju v zadnjem, četrtem taboru na višini 7986 metrov (bazni tabor leži na višini 5380 m). Tu je zračni tlak mnogo nižji kot na običajni višini, v zraku pa je premalo kisika (tretjina manj kot na običajni nadmorski višini), da bi človek lahko tu ostal dlje časa. Gora je bila nedavno usodba tudi za 55-letnega Američana Donalda Lyna Casha, ki je umrl za posledicami višinske bolezni. Od leta 1922 je Mount Everest sicer vzel že več kot 200 življenj, 13. maja pa je minilo 40 let, odkar sta se kot prva Slovenca na vrh povzpela Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podoben prizor kot današnji, je nepoznavalce šokiral že leta 2012, letos pa naj bi bil obisk na goro rekorden. Iz četrtega tabora do vrha morajo plezalci premagati še skoraj 1000 metrov višinske razlike. Na taki višini se kmalu pojavijo težave, saj alpinisti nimajo veliko časa za poskus vzpona. Če vreme ni pravo, je spust po nekaj dneh čakanja praktično nujen. Zadnji del vzpona traja nekje od 10 do 12 ur.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hillarijeva stopnja je dobila ime po Edmundu Hillaryju, ki je s šerpo Tenzingom Norgayem leta 1953 tik pred osvojitvijo vrha kot prvi preplezal skalo. Šlo je za 15 metrov visok navpičen odsek med južnim vrhom Mount Everesta in vrhom. Na eni strani je prepad v globino okoli 3.000 metrov, na drugi pa 2.400 metrov. Od tega predela do vrha 8.848 metrov visoke gore potrebujejo alpinisti še približno 20 minut. Alpinisti to stopnjo premagujejo s pomočjo predhodno pritrjenimi vrvmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382