Moskisvet.com
Antibiotiki v rekah

Novice

Rečna voda? Kot bi poplaknili antibiotike!

A.P.
03. 06. 2019 15.23
0

Se kdaj kopate v reki? Občasno med plavanjem ponesreči popijete malce vode? Ste vedeli, da s tem lahko nevede uživate antibiotike?!

Svetovne reke so polne antibiotikov, ugotavljajo strokovnjaki. Raziskava okoljevarstvenikov kaže, da  v nekaterih primerih koncentracija tudi do tristokrat presega še sprejemljivo mejo.

Med najpogosteje najdenimi antibiotiki v vodi se je znašel ciprofloksacin, ki ga uporabljamo za zdravljenje nezapletenih in zapletenih okužb, med drugim tudi za zdravljenje okužb sečil. Raziskava je bila opravljena na 711 vzorcih rek, ki tečejo v 72 državah. 65 odstotkov je bilo kontaminiranih. Strokovnjaki so iskali elemente 14 najbolj pogosto uporabljenih antibiotikov. Problem ni kritičen zgolj iz vidika favne in flore, saj ljudje z nezavednim konzumiranjem teh snovi razvijamo odpornost do tovrstnih zdravil, kar ima lahko smrtonostne posledice. "Rezultati bi nam morali odpreti oči, saj jasno kažejo na široko onesnaženost rek po vsem svetu z antibiotiki," poudarja Alistair Boxall, raziskovalec na okoljskem inštitutu v Yorku in eden od sodelujočih pri raziskavi.

Med bolj onesnaženimi rekami v Evropi sta Donava in Temza.
Med bolj onesnaženimi rekami v Evropi sta Donava in Temza. FOTO: Dreamstime

Največ antibiotikov so raziskovalci odkrili v rekah na Črni celini, negativno pa izstopa tudi avstrijski del Donave, druge največje evropske reke, v kateri so našli sledi sedmih vrst antibiotikov. Med njimi je vsebnost klaritromicina, makrolidnega antibiotika za zdravljenje okužb dihal, dovoljeno vrednost presegla kar za štirikrat. Donava je z antibiotiki najbolj onesnažena reka v Evropi, tudi Temza pa je kontaminirana z mešanico petih antibiotikov, med kateri najbolj izstopa omenjeni ciprofloksacin. Najbolj problematične so sicer reke v Bangladešu, Gani, Keniji, Nigeriji in Pakistanu.

To se zgodi s telesom, če pijemo dovolj vode
Preberi še
To se zgodi s telesom, če pijemo dovolj vode

Najpogosteje se antibiotiki v reko pretihotapijo prek odpadnih voda, saj delež zdravilnih učinkovin antibiotika po zaužitju izločimo. Marsikdo pa namesto v namenske koše, zdravila meče kar v odtok. Najbolj črnoglede napovedi kažejo,  da bi se do leta 2050 lahko količina zdravil v odpadnih vodah povečala za dve tretjini. Zaradi naraščanja števila bakterij, ki so odporne na antibiotike, pa bi lahko do leta 2050 umrlo tudi 10 milijonov ljudi!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400