Moskisvet.com
Denarnica z evri

Novice

Moški v tem delu Slovenije največ zaslužijo

U.K.
19. 11. 2018 08.52
0

Veste, kakšne so razlike med moškimi iz različnih delov Slovenije? Kje so najbolj debeli in kje najbolj suhi moški? Kje najmlajši in kje najstarejši? Malce smo pobrskali po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije in našli kar nekaj zanimivosti.

V Sloveniji živi več žensk kot moških. Na začetku letošnjega leta je bilo v Sloveniji 2.066.800 prebivalcev, od tega je 49,7 odstotka moških. Ženske sicer ne prevladujejo v vseh regijah. V koroški, savinjski, posavski, primorsko-notranjski, goriški regiji in v jugovzhodni Sloveniji živi namreč več moških kot žensk.  

Slovenke razkrile, kakšni moški so jim všeč. Presenečeni boste!
Preberi še
Slovenke razkrile, kakšni moški so jim všeč. Presenečeni boste!

Najpogostejše ime

V Sloveniji je najpogostejše ime Franc, sledijo pa Marko, Ivan in Jože. Ta imena so najpogostejša v podravski, savinjski, zasavski in primorsko-notranjski regiji. Največ Janezov živi v osrednjeslovenski regiji. Zanimivo je, da je med mladimi do 29. leta starosti najpogostejše ime Luka. Izjema sta koroška regija, kjer je največ Žanov, in jugovzhodna Slovenija, kjer je največ Janov.

V Sloveniji je najpogostejše ime Franc, sledijo pa Marko, Ivan in Jože.
V Sloveniji je najpogostejše ime Franc, sledijo pa Marko, Ivan in Jože. FOTO: Thinkstock

Najstarejši moški

Najstarejši moški (v povprečju) so v pomurski regiji, kjer je povprečna starost moških 43,4 leta. Najmlajši so v osrednjeslovenski regiji (40,3 leta). Delež moških, starejših od 65 let, pa je največji v goriški regiji, kjer je vsak peti moški star 65 let ali več, vsak 25. pa 80 let ali več. V pomurski regiji je tudi najkrajša življenjska doba moških, ki je 76,7 leta. Primorsko-notranjska regija ima povprečno življenjsko dobo najvišjo, in sicer skoraj 80 let.

Plača

Ni ravno presenetljivo, da so v povprečju imeli najvišjo bruto plačo moški v osrednjeslovenski regiji (1937 evrov), drugo najvišjo pa v gorenjski (1818 evrov). Najnižjo bruto plačo so imeli v pomurski (1575 evrov) in zasavski regiji (1649 evrov). Pomurska regija izstopa po najmanjšem deležu mladih prebivalcev in posledično tudi po najmanjšem deležu učencev, dijakov, študentov (6 %), pa tudi po najmanjšem deležu moških, starejših od 15 let, s terciarno izobrazbo (v povprečju vsak sedmi). Največ moških z najvišjo stopnjo izobrazbe živi v osrednjeslovenski regiji (povprečno vsak četrti tamkajšnji moški je končal višjo ali visoko šolo). V šolskem letu 2016/17 sta bila v tej regiji največja tudi delež učencev, dijakov, študentov (11 %) in delež vpisanih na doktorski študij.

Osrednjeslovenska regija izstopa med regijami Slovenije tudi po daleč najmanjšim deležu upokojenih moških (24 %), zasavska pa nasprotno, po največjem deležu upokojenih moških (31 %). V zasavski je bila leta 2017 povprečna starost upokojenega moškega najnižja med vsemi regijami (68,6 leta) in za 2,4 leta nižja kot v osrednjeslovenski regiji, kjer je povprečna starost upokojenih moških v povprečju najvišja.

Čezmerno debelih moških v Sloveniji je 61 %
Čezmerno debelih moških v Sloveniji je 61 % FOTO: Thinkstock

Najvišji in najdebelejši

V povprečju smo moški v tem trenutku visoki 178,1 centimetra, tehtamo pa 84,7 kilograma. Čezmerno debelih moških v Sloveniji je 61 %. Največ moških s prekomerno telesno težo je v zasavski regiji (26 %), najmanj pa v koroški (13 %). Delež moških, starih 16 ali več let, ki so se po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije rekreirali v zadostni meri, je bil največji med moškimi v obalno-kraški regiji. Tam so se namreč 2,5 ure ali več na teden rekreirali povprečno trije od štirih prebivalcev, medtem ko se v posavski regiji tretjina moških sploh ni ukvarjala z nobeno športno ali rekreativno telesno dejavnostjo.

Zadovoljni?

Kaj pa statistika pravi o zadovoljstvu moških? Najbolj zadovoljni so, kot kaže, moški v goriški regiji, kjer so svoje zadovoljstvo ocenili s 7,5 od 10. Podobno so se ocenili tudi moški v obalno-kraški regiji. Najmanj zadovoljni so moški v koroški regiji, kjer so svojo srečo ocenili v povprečju s 6,6.

Očetje pri porodu

Zanimivo je, da so bili leta 2017 v primorsko-notranjski in goriški regiji pri porodu navzoči skoraj vsi očetje (94 %), v pomurski regiji pa manj kot polovica (48 %). Pomurska in goriška regija izstopata po deležu moških, starih 40 ali več let, ki so živeli v skupnem gospodinjstvu s starši (ali z enim od njih); v vsaki jih je bilo 9 %. V osrednjeslovenski regiji jih je bilo najmanj, 7 %.

Zanimivo je, da so bili leta 2017 v primorsko-notranjski in goriški regiji pri porodu navzoči skoraj vsi očetje (94 %).
Zanimivo je, da so bili leta 2017 v primorsko-notranjski in goriški regiji pri porodu navzoči skoraj vsi očetje (94 %). FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382