Moskisvet.com
Rob O'Neill, mož, ki naj bi ubil bin Ladna.

Novice

Pricurljalo dokazno gradivo!

N.J.
19. 03. 2015 08.01
24

Skromno bivališče, izdelano iz blata in kamna na hribovitem področju Afganistana Tora Bora, v notranjosti kalašnikov in številni zemljevidi ... To naj bi bil kraj, kjer se je skrival nekdanji voditelj Al Kaide Osama bin Laden. Ameriški mediji so objavili doslej neobjavljene fotografije njegovega skrivališča.

Fotografije so objavili v času dolgotrajnega sodnega procesa proti bin Ladnovemu nekdanjemu pomočniku Khaledu al Fawwazu. Na fotografijah je videti nekdanjega vodjo teroristične organizacije z ruskim Kalašnikovim, na eni izmed fotografij je poleg njega Mustafa Setmariam Nasar, znan kot Abu Musab al Suri, Sirijec, ki se v javnosti sicer ne pojavlja že kakšno desetletje in ki velja za enega najbolj vplivnih ideoloških vodij gibanja džihadistov.

Posnete leta 1996

Kot poroča CNN, tri bin Ladnove žene in na desetine njegovih potomcev niso bili naklonjeni življenjskemu slogu bin Ladna, kjer so ponoči svetile le luna in petrolejke, edini vir toplote v času snega pa peč na drva, preživeli pa so od riža, kruha, jajc in sira.
Fotografije iz leta 1996, posnete v bin Ladnovih skrivališčih v Tora Bori, je v medije poslalo ameriško ministrstvo za pravosodje. Uporabljene so bile kot dokazno gradivo FBI v procesu proti teroristom, na njih pa je nekdanji voditelj al Kaide še kot svoboden mož, preden je postal najbolj iskani terorist na svetu. Predvidevajo, da se je tedaj skrival z namenom, da bi skrivaj pripravil vse akcije, ki so sledile v prihodnjih letih.

Fotografije je posnel britansko-palestinski novinar Barri Atwan, ki so ga novembra 1996 napotili v Afganistan, da bi opravil intervju. Tedanji bin Ladnov poročnik za zveze Khaled al Fawwaz je Atwanu ponudil prvi tiskani intervju z vodjo džihadistov. »Povedali so mi, da je bin Laden na tekočem z mojimi objavami, da mu je všeč moj slog in da me želi osebno spoznati,« je Atwan navedel v svoji knjigi The Osama bin Laden I Know (Osama bin Laden, kot ga poznam jaz).

Kdo je Kalid al Fawwaz?

Khalid al Fawwaz je sicer sirijski nekdanji pomočnik bin Ladna, ki ga je porota v New Yorku nedavno po treh dneh zasedanja spoznala za krivega v primeru bombnega napada al Kaide na ameriško veleposlaništvo na vzhodu Afrike leta 1998, ko je umrlo 224 ljudi. 52-letnika, ki naj bi bil bin Ladnov predstavnik v Londonu, je britanska oblast, ki ga je aretirala istega leta, ko so bili izvedeni napadi, ZDA predala komaj 14 let kasneje, leta 2012. Grozi mu dosmrtna zaporna kazen.

V morilskih napadih na ameriško veleposlaništvo v Nairobiju (Kenija) in Dar Es Salaam v Tanzaniji leta 1998 so umrli številni Američani. Al Fawwaz naj bi, kot je dejal Preet Bharara, ameriški odvetnik, odigral ključno vlogo pri al Kaidinih morilskih zarotah proti Ameriki. Bharara ga je opisal tudi kot "enega najbolj zvestih poročnikov", ki je izvajal urjenja al Kaide v Afganistanu, nato pa deloval kot bin Ladnov medijski svetovalec v Londonu. Ena njegovih nalog je bila med drugim tudi zagotoviti, da bodo grožnje bin Ladna proti ZDA razširjene in zaznane po vsem svetu. "Morilske besede vodijo v morilska dejanja," je še dejal poroti ameriški asistent odvetnika Nicholas Lewin.

Ni edini ...

Med sojenjem, ki je trajalo mesec dni pod zelo strogimi varnostnimi ukrepi na Manhattnu, al Fawwaz ni pričal. Med izrekom obsodbe je menda stal povsem brezizrazen. Newyorško sodišče pa je sicer obsodilo še pet drugih mož, odgovornih za napad na ameriško veleposlaništvo. Prvotno naj bi al Fawwazu sodili hkrati s še dvema moškima, obtoženima terorizma, Abujem Anasom A-Libyjem iz Libije in Egipčanom Adelom Abdulom Baryjem. Al Liby, znan tudi kot Nazih Al Ragye, je pred dobrim mesecem umrl v priporu v ZDA, domnevno zaradi dolgotrajnih zdravstvenih težav, medtem ko se je Bary izrekel za nedolžnega septembra, ko je sklenil dogovor o sodelovanju, s katerim so mu zaporno kazen zmanjšali na maksimalno 25 let.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394