Moskisvet.com
Martina Šraj, Ina Shai - 5

Novice

Razkrila nam je, kdo je 'Player'

Ma.K.
15. 09. 2016 11.40
3

Širša slovenska javnost jo je spoznala pred šestimi leti na EMI kot Martino Šraj. V naslednjih letih je svoje življenje povsem posvetila glasbi, se preselila v London, kjer študira kreativno glasbeništvo na inštitutu BIMM in začela ustvarjati pod umetniškim imenom Ina Shai. Danes je izdala nov singel Player in ob tej priložnosti je za naš portal spregovorila o svojih začetkih, življenju v Londonu ter načrtih za prihodnost.

Najprej si trenirala ples, nato si presedlala na petje. Kako in kdaj je prišlo do tega preskoka?

Plesala in pela sem rada že od majhnih nog, vendar pa je že od samega začetka ljubezen do petja prevladala. Pri 17-ih letih, ko sem postajala bolj in bolj okupirana s pevskimi obveznostmi, sem po 8 letih tudi nehala trenirati ples (hip-hop), saj enostavno nisem imela več časa za redne treninge. Moram pa priznati, da jih zelo pogrešam. Z njimi sem odraščala in ta energija, ki mi jo daje ples, je res nekaj posebnega.

Sodelovala si na številnih glasbenih festivalih. Kateri ti je ostal najbolj v spominu?

Do sedaj sem sodelovala na EMI 2010 in pa lani tudi na Melodijah morja in sonca, kjer sem prejela nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšega mladega izvajalca. To mi je ogromno pomenilo, še posebej, ker sem se takrat tudi prvič predstavila Sloveniji pod novim imenom Ina Shai, in to s pesmijo 'Iščem sonce', ki sem jo napisala, preden sem se odločila, da grem študirat glasbo v London. Kljub vsemu pa je Ema pustila nek poseben pečat v meni. To so bili moji začetki, stara sem bila 17 let in nikoli ne bom pozabila veselja in navdušenja, ko sem izvedela, da sem bila izbrana za sodelovanje na tem festivalu. Prvič sem nastopila pred kamero, prvič dala intervju in ja, teh stvari ne pozabiš kar tako.

Po končani gimnaziji si se vpisala na študij prava, nato pa se preselila v London. Še študiraš tam? Kako se življenje tam razlikuje od življenja v Sloveniji?

Sedaj se bo pričelo že 3. leto mojega bivanja v Londonu in tudi zadnje leto mojega študija. Študiram namreč na inštitutu BIMM, smer kreativno glasbeništvo, na oddelku za vokal. Življenje tukaj v Londonu se zelo razlikuje od življenja v Sloveniji. Sama imam namreč čez teden predavanja, posvečam se pisanju pesmi, snemanju, vajam z bendom itd., čez vikend pa delam. Sama sicer zelo uživam v vsem tem in kljub temu, da imam redko kdaj prost dan, ne bi zamenjala tega za nič na svetu, ker enostavno uživam v tem kar počnem. Na splošno pa je tempo življenja v Londonu mnogo hitrejši, tako da se je treba zavestno ustaviti in uživati v kakšnem lepem sončnem dnevu. Takrat se s sošolci velikokrat odpravimo v park ali pa grem sama na kakšen sprehod - čeprav moram priznati, da pogrešam hribe in naravo.

Naslov tvojega novega singla je 'Player'. Najbrž bo v angleščini, kajne? Kdo se je podpisal pod besedilo, glasbo, aranžma?

Moj nov singel Player je napisan v angleščini, tako kot tudi celoten EP Album 'Overload', na katerem bodo 4 pesmi. Izdala ga bom 1. oktobra ob tem pa naredila koncert v svetovni kavarni Sputnik v Ljubljani z znanimi gosti, ki jih bom do dogodka razkrila na svojem Facebook profilu.

Pesem Player sem napisala s kitaristom Vincenzom Capodiventom, ki se je podpisal pod glasbo, jaz pa pod tekst in vokalno melodijo. Za aranžma in produkcijo pa je poskrbel producent Hans Kristjan Aljas, ki je prav tako obiskoval isto univerzo kot jaz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekste sicer veliko pišeš sama. Od kje črpaš navdih? Iz lastnega življenja, izkušenj? JA v njih kaj avtobiografskega?

Tekste in vokalne melodije vedno pišem sama, saj je to moj način izražanja. Navdih črpam iz lastnih izkušenj, po navadi so to manj prijetni dogodki, ki so se zgodili v mojem življenju. Včasih, ko sem slabe volje, se vedno opomnim, da je to super in da moram ta trenutek izkoristiti za umetniško ustvarjanje ter vso negativno energijo pretvoriti v pesem. Ni vedno lahko - so pa takšne pesmi po navadi tudi najboljše.

Tako je nastal tudi Player. Morda se iz naslova sliši, da govorim o moškem, ki se rad 'igra' z dekleti, a pesem ima popolnoma drug pomen. V tem primeru sem Player jaz - pa ne v dobesednem pomenu. Verjamem namreč, da ima vsak v sebi nekaj, kar si drugi ljudje ne bi nikoli mislili, da bi lahko imel. Včasih se znajdemo v situacijah, ko se počutimo manjvredne ali pa začnemo dvomiti vase in takrat se je potrebno spomniti, kdo smo in kaj nosimo v sebi - in to je tudi namen te pesmi.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost – na glasbenem področju in v zasebnem življenju? Načrtuješ povratek v Slovenijo ali boš ostala v tujini?

Moji načrti na glasbenem področju so, da še naprej ustvarjam, glasbeno rastem in se izpopolnjujem. Imam velike ambicije, ampak se zavedam, da je treba iti korak za korakom in biti hkrati zvest samemu sebi. Trenutno me čaka še eno leto študija, nato pa bom po vsej verjetnosti še nekaj časa ostala v Londonu, saj tu vidim še veliko priložnosti za moj nadaljnji razvoj in začrtane glasbene podvige. Se pa pogosto vračam v Slovenijo, na vsake 2 do 3 mesece, tako da sem v srcu še vedno doma.

Martina Šraj, Ina Shai
Martina Šraj, Ina Shai FOTO: Jure Gubanc

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382