Moskisvet.com
Vladimir Putin

Novice

Putinu prekipelo?!

N.J.
07. 10. 2015 13.45
155

Putin napoveduje konec Islamski državi in njenim pripadnikom. Nadnje pošilja svoje najboljše vojake in specialna enota je pripravljena na uničevalski pohod, poročajo tuji mediji. Poleg tega naj bi mobiliziral še 150.000 pripadnikov kopenske vojske.

Sirija
Sirija FOTO: Twitter

Rusija je v začetku meseca v Sirijo že poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev, pa tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot. Tarča njihovih zračnih napadov so bili položaji IS. Nad Sirijo naj bi leteli štirje bombniki Su-34, 12 bombnikov Su-25, 12 bombnikov SU-24, štirje lovci Su-30 in okoli 20 helikopterjev.

General Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je že pred tednom dni povedal, da so za zavarovanje Tartusa in letalskega oporišča blizu Latakije poslali taktični pehotni bataljon marincev. Ruski bataljoni praviloma štejejo vsaj 500 vojakov, medtem ko so ruski mediji tedaj poročali, da je v Siriji že najmanj 1700 ruskih vojakov, obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so predvidene tudi rotacije s specialnimi enotami črnomorske flote in padalci.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Sirijo zdaj poslal tudi pripadnike ruskih najbolj elitnih enot, njihova naloga pa je poraziti džihadiste in uničiti Islamsko državo. Pripadnikom elitne specialne enote Spetsnaz, vojakom, ki morajo prestati najzahtevnejša urjenja, da si lahko zagotovijo mesto v tej elitni enoti, naj bi ukazal izkoreniniti in eliminirati džihadiste. S to odločitvijo naj bi Putin kazal trdno voljo in odločnost pri tem, da porazijo IS in vse, ki si prizadevajo zrušiti vladavino Bašarja al Asada.

Številni pripadniki enote Spetsnaz naj bi po navedbah ruskih medijev gojili veliko sovraštvo do džihadistov, kar naj bi izviralo še iz časa čečenske krvave državljanske vojne, ko so se islamski skrajneži borili za neodvisnost in izvajali pogoste napade, uperjene proti ruskemu prebivalstvu.

Kot navajajo, je naloga ruskih najbolj usposobljenih 'morilcev' ta, da brez usmiljenja ulovijo in pobijejo borce Islamske države in izkoreninijo teroristične celice, ki so glavna tarča ruskih bombardiranj. Putin naj bi v Sirijo napotil še okoli 150.000 vojakov rezervistov (kopenska vojska), ki so se vojski pridružili nedavno, in to z namenom, da bi za vse večne čase z obličja Zemlje izbrisali nevarne sovražne skupine.

Poleg tega, da Rusija skupaj s sirskimi vladnimi silami izvaja zračne napade, v Hami potekajo siloviti spopadi tudi na tleh, toda režimske sile in provladne milice naj zaenkrat ne bi napredovale. Islamisti, ki nadzoruje provinco Idlib in del katere je z Al Kaido povezana Fronta al Nusra, naj bi dobivali okrepitve in njihovi upori naj bi bili uspešni. Okrepitev Ruskih vrst bi omogočila napredovanje.

Ruske enote že teden dni bombardirajo cilje v Siriji. Med napadi naj bi zadeli okoli 50 objektov, med katerimi naj bi bilo tudi poveljstvo in obrat, kjer naj bi izdelovali pasove za samomorilske napadalce. Kot napovedujejo, bodo pripadniki Spetsnaz delovali brez usmiljenja in ne bodo tako preračunljivo delovali, kot naj bi delovali britanski in ameriški vojaki. »Tam so z enim samim ciljem: uničiti vsakega, ki nasprotuje Asadovemu režimu,« je za express.co.uk povedal neimenovani vir. »Pri tem ne bodo izbirali sredstev. S tem bodo utrdili položaj Rusije na področju Mediterana in Bližnjega Vzhoda.«

Kot poročajo mediji, naj bi IS utrpela velike izgube med napadi ruskih enot in o njihovem porazu naj bi odločale le še ure. Rusija naj bi se med drugim borila za zavzetje mesta Rakka, samooklicano prestolnico IS in v katerem naj bi patruljiralo okoli 5.000 džihadistov.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394