Moskisvet.com
Kibernetski napad

Novice

Prva smrtna žrtev hekerskega napada

A.P.
21. 09. 2020 08.37
0

Kibernetski napadi so postali stalnica, države, podjetja in posamezniki pa se proti njim borimo na vse mogoče načine. Žal so hekerji pogosto korak pred nami in najdejo način, da naredijo škodo. Ta je bila do zdaj zgolj materialna, nedavno pa je hekerski napad terjal tudi prvo smrtno žrtev.

Iz Nemčije, točneje iz Univerzitetne bolnišnice v Düsseldorfu, prihaja vest, da so bili žrtev napada škodljive kode ("ransomware"), hekerji pa so napadli ranljivi program bolnišnice in prek njega zamrznili več kot 30 strežnikov. S tem so ohromili delovanje informacijskega sistema in posledično bolnišnice same, saj ta ni mogla sprejemati novih bolnikov in izvajati operacij. Zahtevali so odkupnino.

Kibernetski napad se je zgodil na napačnem naslovu.
Kibernetski napad se je zgodil na napačnem naslovu. FOTO: Profimedia

V času napada so v rešilnem avtomobilu peljali neko žensko, ki je potrebovala nujno medicinsko pomoč, najbližja bolnišnica pa je bila prav ta v Düsseldorfu. Ker pa so se tedaj tam ukvarjali s kibernetskim napadom, se je rešilec odpravil v 30 kilometrov oddaljeno bolnišnico v Wuppertalu, kjer pa ji žal niso mogli več pomagati. Žensko zaradi tega obravnavajo kot prvo neposredno smrtno žrtev hekerskega napada. Napadalci so, ko so spoznali svojo zmoto, šlo je namreč za pomoto, saj je bilo izsiljevalsko sporočilo namenjeno lokalni univerzi, ne pa bolnišnici, bolnišnici nemudoma poslali ključ za dešifriranje podatkov, a za nesrečno žensko je bilo tedaj že prepozno. Če bodo kriminalisti ugotovili, da je bil napad res neposreden razlog za smrt ženske, bodo spletni kriminalci poleg napada obtoženi tudi umora.

Kamere v prestižnih pametnih telefonih ali pet razlogov, zakaj ljudje še vedno kupujejo fotoaparate
Preberi še
Kamere v prestižnih pametnih telefonih ali pet razlogov, zakaj ljudje še vedno kupujejo fotoaparate

Naj bo ta zgodba dodatno svarilo, da zaščitite svoje podatke, saj povrnitev datotek brez plačila odkupnine ni mogoča, zato nikar ne odpirajte datotek neznanega izvora in upoštevajte druge napotke, kako se učinkovito zoperstaviti izsiljevalskim kodam.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342