Moskisvet.com
Židje maske

Novice

Prihajajo bradi prijazne zaščitne maske

A.P.
15. 04. 2020 10.44
0

V času pandemije covid-19 nošenje zaščitnih mask ali improvizirane zaščite za nos in usta priporočajo v večini držav razvita sveta. V Sloveniji so te trenutno pogoj za vstop v trgovine s hrano, lekarne ipd. Če Slovenci s tem nimamo pretiranih težav, pa to ne moremo trditi za Izraelce, saj številni njihovi verniki nosijo dolge brade, ki onemogočajo učinkovito nošenje mask in s čimer tvegajo okužbo z novim koronavirusom.

Zato so se izraelske oblasti odločile, da bodo začele izdelovati po meri izdelane zaščitne maske za vernike, ki v skladu z verskimi običaji nosijo brado. Ne gre le za pripadnike haredskega judovstva – najbolj konzervativnih in ortodoksnih Judov – ki praviloma vsi nosijo brado, ampak tudi pripadnike drugih judovskih ločin, številne muslimane in nekatere katoliške duhovnike, ki brado nosijo kot izkaz svoje vere.

Nošenje maske zaradi dolge in košate brade je svojevrsten izziv.
Nošenje maske zaradi dolge in košate brade je svojevrsten izziv. FOTO: Profimedia
Pozirala v ''bikinkah'' iz zaščitnih mask in razvnela strasti
Preberi še
Pozirala v ''bikinkah'' iz zaščitnih mask in razvnela strasti

Mnogi so se namreč zbali, da si bodo morali obriti obrazno okrasje, potem ko je vlada prosila ljudi, da si zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 v javnosti prekrijejo nos in usta, kar pa je za pobožne može z dolgimi in košatimi bradami z običajnimi maskami precejšen izziv. Predstavnik ministrstva za zdravje Itama Grotto jih je pomiril z novico, da bodo ''kmalu pridobili industrijski certifikat za izdelavo mask različnih velikosti in bodo lahko tudi tisti z bradami nosili primerno zaščito''. Predstavnika direktorja rabinata je sicer dopustil možnost, da bi vernikom dovolili, da odstranijo brado, če bi bilo to res nujno potrebno, a je Grotto dejal, da za zdaj ni. Judovstvo sicer prepoveduje britje brade z rezilom.

Izrael bo za vernike začel izdelovati maske po meri.
Izrael bo za vernike začel izdelovati maske po meri. FOTO: Profimedia
Zaščitna maska za gluhe in naglušne
Preberi še
Zaščitna maska za gluhe in naglušne

Pred velikonočnim slavjem je predsednik vlade Benjamin Natanjahu posvaril državljane, da se med prazniki družijo samo člani nuklearne družine (torej biološka starša in otroci), starejši pa naj zaradi lastne varnosti ostanejo doma.

Judovstvo ali ko trčita vera in skrb za zdravje.
Judovstvo ali ko trčita vera in skrb za zdravje. FOTO: Profimedia
To storite, če se vam med nošenjem zaščitne maske rosijo očala
Preberi še
To storite, če se vam med nošenjem zaščitne maske rosijo očala

V Izraelu so medtem omejili gibanje v mestu Bnei Brak blizu Tel Aviva, kjer živijo večinoma ultraortodoksni Judje, saj je tam okoli 30 odstotkov vseh primerov okuženih z novim koronavirusom. Pred dnevi so v Izraelu sicer potrdili skoraj 9.000 okužb in 51 smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382