Moskisvet.com
Umetniška slika

Novice

Proučevanje sadja in zelenjave prek starih umetniških del

A.P. in STA
17. 07. 2020 08.42
0

Kaj imata skupnega umetnostna zgodovina in biologija. Na videz nič kaj dosti. A v Belgiji sta se našla znanstvenika, ki želita na podlagi starih slik proučevati evolucijo sadja in zelenjave.

Biolog Ive De Smet in umetnostni zgodovinar David Vergauwen sta si pred časom ogledovala delo priznanega slikarja iz 17. stoletja. De Smet ni bil povsem prepričan, katero zelenjavo vidi na sliki, a ker sta s prijateljem Vergauwenom gledala delo enega boljših umetnikov svojega časa, sta prepričana, da gre za dober oris. Ob tem se jima je porodila ideja, da bi na starih umetniških slikah proučevala razvoj sadja in zelenjave.

9 top živil za gradnjo mišic
Preberi še
9 top živil za gradnjo mišic

Med drugim sta na upodobitvah lubenic iz časa starega Egipta odkrila takšne črte, kot jih imajo lubenice še danes, beremo v strokovni reviji Trends in Plant Science. Na osnovi genetske analize lista rastline iz ene od staroegipčanskih grobnic pa sklepata, da so ljudje lubenice kultivirali že pred več kot 4.000 leti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden od naslednjih izzivov bo proučevanje Marijinih slik, ki jih po vsem svetu ne manjka, a morata upoštevati, da vsi umetniki niso povsem realno upodabljali sadja in zelenjave na nabožnih slikah. Pasti je v proučevanju več. So slikarji, kjer se ne moreta zanašati na točnost naslikanega, kar npr. velja za Pabla Picassa. Obenem pa se srečujeta s pomanjkljivimi kataloškimi opisi slik, kjer sadje, zelenjava in tudi druge rastline niso vedno omenjeni in opisani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri svojem projektu zdaj upata na sodelovanje muzejev širom sveta. "Ni nama težko iti do Louvra in si tam ogledati slik ali to početi kjerkoli v Evropi, a muzeji so tudi v Aziji, Afriki, Latinski in Srednji Ameriki ... Tam bi se lahko naučila veliko novega," je v reviji razložil De Smet, ki je javno zaprosil tudi za pomoč. Pozval je muzeje in ljubitelje umetnosti, da jima pošljejo posnetke slik, na katerih je hrana rastlinskega izvora.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382