Moskisvet.com
"Džihadist John" je pred kratkim obglavil že četrto žrtev in napovedal, da bo naslednji na vrsti prav Peter Kassig. Bodo zavezniške sile uspele ujetnike rešiti še pred novo katastrofo?

Novice

Pretresljivo: »Najhuje je, ko se vprašam, ali naj sploh še upam.«

M.K.
09. 10. 2014 08.10
11

Pred dnevi je teroristična skupina IS obglavila novo žrtev, humanitarnega delavca Alana Henninga. Posnetek grozljivega dejanja so, kot vse dosedanje, objavili na svetovnem spletu in zagrozili, da bo, če Združene države in njihove zaveznice ne prenehajo obstreljevati njihova oporišča, naslednja žrtev 26-letni Američan Peter Kassing. To je bil za starša potencialne žrtve znak, da javno spregovorita in objavita sinovo zadnje pismo.

Peter Kassig naj bi postal naslednja žrtev teroristične skupine IS. V pismu je staršema priznal, da ga je strah smrti.
Peter Kassig naj bi postal naslednja žrtev teroristične skupine IS. V pismu je staršema priznal, da ga je strah smrti. FOTO: ENEX
Teroristična skupina IS je pred dnevi znova udarila z vso svojo močjo. Tokratna žrtev "džihadista Johna", ki je s tem pred kamero obglavil že četrto žrtev, je bil britanski humanitarni delavec Alan Henning, ki je v Siriji pomagal otrokom, ki jih je prizadela vojna, ugrabljen pa je bil lani, ko je bil v konvoju, ko je peljal zdravila in opremo v bolnišnico v provinci Idlib. Džihadisti so ga prisilili, da je pred smrtjo "razložil", da je za njegovo smrt kriv britanski parlament, ki je odobril vojaško posredovanje in s tem napade na cilje skrajnežev samooklicane Islamske države. Na koncu posnetka so teroristi zagrozili, da bodo kot naslednjega obglavili ameriškega talca, 26-letnega nekdanjega vojaka Petra Kassiga.

Starša razkrila vsebino zadnjega pisma

To je bil trenutek, ko sta se Petrova starša, Ed in Paula Kassig, odločila stopiti pred javnost, da poskusita rešiti njunega sina. V video posnetku, ki je zaokrožil po spletu, sta pripadnike IS prosila, naj se »usmilijo« njunega sina in »uporabijo svojo moč« ter izpustijo njunega sina ter ga tako rešijo pred smrtjo. Razkrila sta tudi vsebino njegovega ganljivega zadnjega pisma, ki jima ga je poslal v začetku letošnjega junija. »Seveda me je strah, da bo umrl,« je zapisal Kassig, ki ga teroristi zadržujejo že vse od 1. oktobra lani. »A najhuje je ta negotovost, to vprašanje, ali še smem upati, da se bom nekoč živ vrnil domov.« Kassig v pismu poudarja, da ga misel na to, kakšen pekel zaradi njegovega ujetništva preživljata starša, močno žalosti. »Če umrem, bosta lahko vsaj našla uteho v dejstvu, da se je zame končalo trpljenje in da sem odšel zato, ker sem pomagal ljudem v stiski.«

Ko sta se z očetom postavila pred objektiv na ribolovu, se Petru še sanjalo ni, da bo pristal v rokah skrajnežev.
Ko sta se z očetom postavila pred objektiv na ribolovu, se Petru še sanjalo ni, da bo pristal v rokah skrajnežev. FOTO: Facebook
Od vojaka do humanitarca in ujetnika

Pretresena starša sta medijem pokazala nekaj družinskih fotografij. Na eni iz leta 2000 živahen in nasmejan Peter ponosno objema mamo. Takrat se mu še sanjalo ni, kakšna usoda ga čaka. Na drugi iz leta 2011 sta z očetom ovekovečila trenutke skupnega ribolova, ki ga oba tako zelo obožujeta. Staršema se ob pogledu na te spomine para srce ob misli, da sina morda nikoli več ne bosta mogla stisniti v objem. Peter se po njunem pričevanju sicer že zelo mlad pridružil ameriški vojski in do julija leta 2007 služil na misiji v Iraku. Nato je zaradi zdravstvenih težav zapustil vojaške vrste in se izučil za reševalca ter se posvetil nudenju humanitarne pomoči na kriznih žariščih. 

V Turčiji je Peter ustanovil humanitarno organizacijo SERA, kjer so oskrbovali sirske begunce, jih oskrbovali s hrano in nujno medicinsko pomočjo in oskrbovali ranjence. Ker je bilo dela veliko, je nekdanji vojak po besedah staršev približno 150 tamkajšnjih civilistov toliko poučil o triaži, da so lahko nudili prvo pomoč. Njegovo delo v Libanonu ga je privedlo do meje s Sirijo, kjer so ga.1. oktobra lani prijeli skrajneži in ga od takrat zadrževali v ujetništvu.

Skrajneži so ga pridržali medtem, ko je pomagal beguncem ter ostalim pomoči potrebnim civilistom.
Skrajneži so ga pridržali medtem, ko je pomagal beguncem ter ostalim pomoči potrebnim civilistom. FOTO: Facebook

Peter naj bi po poročanju nekdanjega talca v ujetništvu prostovoljno sprejel islamsko vero, potem ko si je ujetniško celico delil s sirskim državljanom, gorečim privržencem islamske vere. Od takrat naj se ne bi več imenoval Peter Kassig, temveč Abdul Rahman. 26-letni ujetnik je v zadnjem pismu staršema napisal, da je kljub »težkim razmeram pomirjen s svojo vero« in da vsak dan moli. Starša sta njegovo spreobrnjenje videla kot »del njegove duhovne poti«. Strokovnjaki za boj proti terorizmu po množičnih pomorih muslimanskih civilistov v Iraku vendarle ne verjamejo, da bo to domnevno spreobrnjenje odločilen razlog, da se krvoločni teroristi Petra usmilijo. Kar staršema ostane, je tako le upanje na reševalno akcijo. Po poročanju britanskih medijev naj bi brezpilotna letala zaveznikov v pokrajini Raka namreč končno opazila ugrabitelje in njihove ujetnike.

Bo Peter res peta žrtev?

26-letni Kassig je sicer najmlajši znani ujetnik, ki ga nameravajo skrajneži obglaviti, če Združene države Amerike in njene zaveznice ne bodo ustavile zračnih napadov na njihova oporišča. IS je na grozovit način do zdaj umoril ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, ameriško-izraelskega novinarja Stevena Sotloffa, britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa in nazadnje britanskega humanitarnega delavca Alana Henninga.

"Džihadist John" je pred kratkim obglavil že četrto žrtev in napovedal, da bo naslednji na vrsti prav Peter Kassig. Bodo zavezniške sile uspele ujetnike rešiti še pred novo katastrofo?
"Džihadist John" je pred kratkim obglavil že četrto žrtev in napovedal, da bo naslednji na vrsti prav Peter Kassig. Bodo zavezniške sile uspele ujetnike rešiti še pred novo katastrofo? FOTO: YouTube

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394