Moskisvet.com
Fotografiranje na gori

Novice

Preko 250 ljudi umrlo zaradi selfijev

U.K.
08. 10. 2018 10.59
0

Pred kratkim je na plan prišla študija, ki kaže, da je do danes umrlo preko 250 oseb zaradi tako imenovanih ‘selfijev’ ali samoportretov. 

In prav možno je, da je številka še precej višja. All India Institute je objavila študijo v medicinskem dnevniku Journal of Family Medicine and Primary Care in v njej so navedli, da je od leta 2011 do danes zaradi samoportretov umrlo vsaj 259 oseb, številka pa bi znala biti še višja. In očitno je smrtnih primerov iz leta v leto več, saj je samo leta 2016 umrlo 98 oseb. 

Med najstniki nova nevarna igra
Preberi še
Med najstniki nova nevarna igra

Najpogostejše smrti
Najpogosteje pride do smrtnih primerov, ko se ljudje med fotografiranjem utopijo ali umrejo med požari in padci. In veliko večja verjetnost je, da bo zaradi samoportreta umrl moški kot ženska. Med zabeleženimi smrtnimi primeri je bilo namreč kar 72,5 odstotka moških. Povprečna starost umrlih pa je 22,9 let, a so umirale tudi osebe mlajše od 12 in starejše od 68 let. Raziskovalci so ocenili, da vsak dan posname selfi okoli milijon oseb starih med 18 in 24 let.

Največ primerov
Prav v Indiji naj bi bilo največ tovrstnih primerov, saj je v tej državi umrlo 159 oseb, več primerov pa so zaznali tudi v Rusiji, ZDA in Pakistanu. Največkrat pride med fotografiranjem do nesreče, tako da oseba pade v prepad, iz visokih stavb, in vse kaže, da se zaradi želje po ekstremnem posnetku preprosto ne zavedajo nevarnosti. Seveda pa obstajajo tudi drugi ekstremni primeri. Aprila letos, recimo, je mlajši moški zaradi samoportreta v Veliki Britaniji povozil svojo sestro in jo huje poškodoval.     

Delanje selfija pred vlakom
Delanje selfija pred vlakom FOTO: iStock

Psihološki problem
Nekateri strokovnjaki so opozorili, da s kamerami prihaja do nekakšnega lažnega občutka varnosti. Oseba, ki poskuša posneti selfie na nevarnem mestu, vse skupaj dojema preko kamere/fotoaparata in se ne zaveda, da je v dejanski nevarnosti. Skoraj kot bi se ne zavedal, da je v resničnem svetu. Tako prihaja do smrtnih primerov, ko ljudje stojijo na robovih prepadov s hrbtom obrnjeni proti prepadom in v nekaterih primerih zaradi selfija celo skočijo v zrak. Ob pristanku izgubijo ravnotežje in tako pride do tragičnega dogodka. Podobno je, ko ljudje zato, da bodo posneli samoportret ali video, odidejo v nevarne situacije kot je recimo v bližino požara ali mesta kjer lahko pride do eksplozije, nekako v veri, da se jim ne more kaj zgoditi. Nekako tako ljudje poškodujejo pri brskanjem po telefonu med hojo ali celo med vožnjo s kolesom ali avtomobilom. Preprosto pozabijo, da je realnost lahko zelo nepredvidljiva. 

Selfi
Selfi FOTO: Thinkstock

Rešitve
Mnoga mesta in države že premišljujejo o posebnih conah, kjer bi bilo tovrstno fotografiranje prepovedano, a dejstvo je, da lahko za svojo varnost največ naredimo samo in moramo imeti v mislih, da je tveganje življenja zaradi fotografije pač neumno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390