Moskisvet.com
GOCE

Novice

Pozor, lahko trešči tudi na vaše dvorišče!

A.M.
08. 11. 2013 14.24
5

V teh dneh bo na zemljo treščila tona odpadnega vesoljskega železja. Odsluženi satelit Evropske vesoljske agencije bo vstopil v zemljino ozračje, vendar nihče natančno ne ve kje!

GOCE
GOCE FOTO: Arhiv proizvajalca
GOCE je satelit za preučevanje Zemljinega gravitacijskega polja in oceanskih tokov. Izdelali so ga pri Evropski vesoljski agenciji, v vesolje pa so ga poslali 17. marca 2009 s predelano rusko balistično raketo Rokot.

Enotonski satelit so opremili s tremi elektrostatičnimi merilniki gravitacije, ki so vgrajeni na treh različnih točkah in merijo razlike v moči zemeljskega gravitacijskega privlaka. Za izničevanje vpliva ostalih vesoljskih plovil so sondo opremili s sprejemnikom GPS signala, ki sledi bližnjim objektom v orbiti našega planeta, z Zemlje pa so položaj satelita spremljali tudi z laserskim žarkom, s katerim so merili odboj od posebnega zrcala na satelitu. Energijo za delovanje so zagotavljale sončne celice z močjo 1.3 kW, za popravke smeri pa je skrbel ionski pogonski sistem, ki je električne delce izstreljeval s hitrostjo 144.000 km/h.

GOCE kroži nad našim planetom na višini 200 km, njegova misija je bila sprva načrtovana za 20 mesecev, a je vesoljski raziskovalec 'preživel' kar 55 mesecev, preden je odpovedal poslušnost. Trenutno se tako nikomur ne sanja, kam bo zadeva strmoglavila, ocenili pa so, da naj bi se to zgodilo 10. ali 11. novembra. Satelit naj bi ob vstopu v ozračje zgorel in razpadel, vendar bodo posamezni kosi še vedno lahko težki do 100 kilogramov.

Odslužena gravitacijska sonda pa nikakor ni edina vesoljska smet, ki bo padla na Zemljo - zgolj letos naj bi z vesolja padlo kar 100 ton ostankov. Nadzorni centri se trudijo, da bi izrabljena plovila usmerili na območje v Tihem oceanu, ki je 4.000 km oddaljeno od Nove Zelandije. Tam ni veliko ladijskega prometa, globina morja pa znaša do štiri kilometre.

GOCE
GOCE FOTO: Arhiv proizvajalca


 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497