Moskisvet.com
Fotografija je simbolična.

Novice

Pošast ni mit, resnična je!

M.Č.
21. 10. 2013 08.14
6

Veliko kosmato snežno bitje, ki naj bi bilo podobna opici ali človeku, že dolga leta buri človeško domišljijo. S pomočjo najnaprednejše tehnologije so znanstveniki prišli do spoznanja, da ne gre za legendo, s katero odrasli strašijo otroke, ampak za resnično bitje, ki živi v višjih predelih Himalaje.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Profimedia

Izmuzljivo himalajsko bitje, ki ga poznamo pod imenom jeti, je končno dobilo svoje sorodnike in stopilo iz sveta legend. Britanski genetik Bryan Sykes je na podlagi analize dlake prišel do spoznanja, da naj bi šlo za starodavno vrsto severnega medveda.

Dva vzorca dlake, enega so našli v Himalaji, drugega v severni Indiji, ki do pred kratkim nista pripadala nobeni znani vrsti, je genetik iz univerze Oxford primerjal z vzorcem, ki so ga pridobili iz čeljustne kosti prazgodovinskega severnega medveda. To so našli na Norveškem in ocenili, da je stara najmanj 40 000 in največ 120 000 let, vsekakor pa je iz časa, ko sta se rjavi in severni medved razlikovala v dve vrsti. Eden od vzorcev dlake se z vzorcem iz kosti stoodstotno ujema.

Genetik Sykes na podlagi raziskave pravi, da je skrivnostno bitje križanec med severnim in rjavim medvedom, za katera je znano, da sta se v preteklosti že parila.

Razburljivo odkritje, ki je presenetilo tako znanstveno in širšo publiko, po mnenju avtorja potrebuje še dodatno interpretacijo. "Ne mislim, da to pomeni, da po Himalaji tavajo starodavni polarni medvedi. Lahko pa bo pomenilo, da obstaja podvrsta rjavega medveda na ozemlju visoke Himalaje, ki izhaja iz polarnega medveda," je pojasnil.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497