Moskisvet.com
naboji z votlo konico

Novice

Po novem v pištolah krogle, ki 'razcefrajo' tarčo?

N.J.
28. 08. 2015 07.39
28

Ameriška vojska naj bi beretto M9 in M9A1 nadomestila z novim orožjem. Najrazličnejši proizvajalci orožja in prodajalci že ponujajo nove kose v nadaljna ocenjevanja ameriški vojski, predstavilo naj bi se jih več kot 20, imena pa ostajajo neznanka.

FMJ vs JHP
FMJ vs JHP FOTO:

Želja ameriške vojske je imeti bolj učinkovito orožje. V duhu iskanja boljših rešitev se je sprožila debata o morebitni uporabi delnooplaščenih krogel v z votlo konico (angleško Hollow point bullet oziroma Jacketed, Hollow Point – JHP) tudi za pištole. Nekateri opozarjajo na pravila o uporabi orožja in pravila vojskovanja. Ponekod je uporaba krogel z votlo konico prepovedana, a je po mnenju nekaterih nekaj pravil pravzaprav zapisanih tako, da jih je mogoče razumeti drugače. Po nekaterih interpretacijah bi tako ameriška vojska lahko začela z uporabo JHP krogel pri pištolah. Ameriška vojska je 'bombo' odvrgla v nedavno na konferenci v New Jerseyju, odzivi javnosti pa so zelo različni.

Trenutno so v uporabi polnooplaščene krogle (Full Metal Jacket Bullets, FJM krogle). Te so obdane s plaščem, ki prepreči deformacijo krogle in razpad krogle. Za njihovo prednost je veljala zadovoljiva prebojnost in ubojnost, a je danes ta tip krogel zaradi večje uporabe neprebojnih jopičev in čelad manj učinkovit. Pri delno oploščeni krogli, ki je zasnovana tako, da se razširi po vstopu v tarčo, so strelne rane večje. Plašč tu ne prekriva celotne krogle in območje okoli konice krogle je delno neprekrito, v sredini krogle je vdolbina. Prebojnost je razadi manj ošiljene konice manjša, ima pa JHP krogla dvojni namen delovanja: najprej z razširitvijo znotraj tarče povzroči večjo poškodbo tkiva, celotna kinetična energija krogle pa se prenese na telo, s čimer se povzročijo obsežnejše strelne rane.

V iskanju nove, učinkovitejše municije, so menda odprte možnosti tudi za naboje .357 SIG, .40 S&W in .45 ACP. Sicer pa iskanje novih, bolj smrtonosnih rešitev, ne pomeni, da nameravajo stare 9 mm Luger upokojiti, iščejo le orožje, ki bi preneslo tudi naboje, ki ustvarijo večji pritisk in posledično povzročijo več škode. Vojakom želijo zagotoviti orožje, ki bo bolj natančno in še bolj smrtonosno. Med drugim nameravajo kupiti še okoli 7.000 kosov pištol za posebne namene.

Kot poročajo ameriški mediji, gre za eno pomembnejših sprememb na področju menjave osebne oborožitve v zadnjem obdobju. M9 so v uporabi skoraj 30 let, in čeprav so v uporabo dali že nekaj pištol, še nobena ni popolnoma nadomestila stare M9.

Naslednja stopnja v razvoju nabojev naj bi bile sicer t.i. The Radically Invasive Projectile (RIP).

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497