Moskisvet.com
Vojaki

Novice

Po 70 letih končno domov

N.J.
30. 07. 2015 08.21
1

Več kot 70 let je minilo, odkar je 36 pripadnikov ameriških marincev umrlo med krvavo drugo svetovno vojno. Njihova trupla so našli na oddaljenem otoku v Pacifiku, zdaj pa jih bodo lahko končno pripeljali nazaj domov.

Ekipa prostovoljcev je kar štiri mesece izkopavala trupla na otoku Betio v Republiki Kiribati, oceanijski otoški državi v srednjem tropskem Tihem oceanu. »To, da smo našli posmrtne ostanke padlih vojakov, je za nas ključnega pomena,« je dejal Mark Noah, vodja ameriške dobrodelne organizacije US charity History Flight Inc. Njegova organizacija pri tem projektu sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom in kot so pojasnili, so ti vojaki padli leta 1943 v bitki v Tarawi. »Verjeli so, da bodo, če bodo padli v bojnih vrstah, medtem ko branijo svojo državo, nekoč spet prispeli domov ... To obljubo smo jim dali pred 70 leti in mislim, da je prav, da smo jo držali,« je še komentiral.

Med posmrtnimi ostanki (niso jih še identificirali), menijo, da bodo našli truplo poročnika Alexandra Bonnymana, ki je posthumno prejel najvišje ameriško vojaško priznanje, medaljo časti. Vodil naj bi vrsto napadov, ko so ameriški Marinci zavzeli otok, na koncu pa padel, ko je naletel na na bombne napade odporno obrambo, ki je preprečila napredovanje enote. Njegovi hčerki sta za medije dejali, da bosta njegove posmrtne ostanke, v kolikor so jih našli, pokopali v družinskem grobu v Knoxvillu. Njegov vnuk je sicer prisostvoval izkopu posmrtnih ostankov na otoku.

Med bitko za Tarawo je padlo okoli 1.000 Američanov, medtem ko je na Japonski strani v krvavi bitki padlo kar 4.800 vojakov. Kot je pojasnil Noah, bodo trupla še ta mesec odpeljali domov in jih identificirali s pomočjo primerjave DNA z genetskim zapisom njihovih še živečih potomcev, to metodo pa kombinirali s pregledovanjem zobovij.

Še več sto trupel ameriških vojakov leži na nekoč bojnih območjih. Tedaj jih menda ni bilo mogoče prepeljati domov, ker pa so zakopani na neoznačenih predelih, v neoznačenih grobovih, pa jih je tudi zdaj težko najti. Ekipa bo nadaljevala z delom in poskusila na domača tla pripeljati ostanke vseh padlih vojakov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497