Moskisvet.com
Lyle Stevik

Novice

Pred 17 leti našli truplo, zdaj pa ...

N.J.
11. 05. 2018 09.29
1

Lyle Stevik je septembra 2001 storil samomor v sobi v hotelu, a njegove identitete policisti nikakor niso mogli ugotoviti. Uporabljal je lažne podatke, nihče ga ni prijavil kot pogrešanega. Po 17 letih pa je zgodba doživela preobrat.

Moški, ki je pred 17 leti končal svoje življenje v hotelski sobi v Washingtonu, je ob prijavi v hotel navedel lažne podatke. Ko so se policisti odzvali na klic iz hotela in prispeli v sobo, trupla nikakor niso mogli identificirati. Več mesecev in let so se trudili, a zaman. Objavili so celo njegovo fotografijo v medijih, a se nihče dolga leta ni odzval. Zdaj so končno našli njegovo družino.

PREBERITE: Tudi to lahko podedujemo!

V začetku leta so šerifov urad Grays Harbor County kontaktirali iz neprofitne organizacije DNA Doe Project, ki sta jo ustanovili Margaret Press in Colleen Fitzpatrick. Prosili so za vzorec DNK žrtve, češ da želijo pomagati pri identifikaciji. Okoli 20 prostovoljcev je več sto ur delalo na primeru in 22. marca so končno prišli do rezultatov. Predstavniki organizacije so se v sporočilu za javnost zahvalili vsem prostovoljcem, ki so posvetili svoj čas preiskavi, vsem, ki so pomagali kriti stroške sicer dragih DNK analiz in več kot 900.000 osebam, ki so v bazo darovale svoj DNK. Med drugimi tudi sorodniki žrtve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lyle Stevik (njegovega pravega imena zdaj ne želi izdati) je živel v Kaliforniji. Ko je umrl, je bil, kolikor je zdaj znano, star 25 let. Njegovi bližnji so mislili, da je živ, a da ne želi imeti stikov z njimi. Družina žrtvinega imena ne želi razkriti javnosti zaradi varstva zasebnosti. »V skladu z uveljavljeno prakso ne bomo razkrili imena osebe, ki je storila samomor. Poleg tega so bližnji prosili za diskretnost,« so sporočili v izjavi za javnost.

PREBERITE: Ubijalec rakavih celic

Žrtev se je septembra 2001 v hotelu prijavila z lažnimi podatki, pod imenom Lyle Stevik, po podatkih, ki jih je navedel, naj bi prihajal iz Idaha. Njegov registracijski obrazec je bil izpolnjen povsem drugače kot sporočilo, ki ga je pustil v sobi – to je bilo napisano z velikimi tiskanimi črkami. S seboj ni imel osebne izkaznice, niti nobene prtljage, na podlagi kateri bi ga bilo mogoče identificirati, le zobno ščetko in zobno kremo, pisalo in nekaj drobiža. Na enem listku je pisalo 'samomor', na drugi listek, poleg katerega je položil 160 dolarjev (135 evrov), pa je napisal 'za sobo'. Na fotografijah, ki so jih policisti posneli ob prihodu na kraj tragedije, je bilo videti pas, ki ga je zataknil v omaro in si ga je zategnil okoli vratu. Zavese na oknih je zastrl. Na nočni omarici je pustil Biblijo, odprto na straneh 1050 in 1051 z verzi: »'Zdaj je sodba nad tem svetom, zdaj bo vladar tega sveta izgnan ven, in ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi.' To pa je rekel, da je označil, kakšne smrti bo umrl. Množica mu je odgovorila: 'Mi smo slišali iz Postave, da Mesija ostane vekomaj; kako torej lahko rečeš, da mora biti Sin človekov povzdignjen? Kdo je ta Sin človekov?' Jezus jim je rekel: 'Le še malo časa je luč med vami. Hodíte, dokler imate luč, da vas ne zajame tema. Kdor hodi v temi, ne ve, kam gre.'" V hotel se je prijavil 14. septembra, truplo so našli 3 dni kasneje, 17. septembra. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Kolikor je znano, je Stevik pred smrtjo taval po ulici in sedel na balkonu pred sobo. Prosil je za brisače, a nato sporočil, da njegove sobe ni treba čistiti. Dan pred smrtjo je čistilki dovolil, da je počistila sobo in z njo poklepetal. Ime, ki ga je izbral (Lyle Stavick) je sicer lik iz knjige Joyce Carol Oates You Must Remember This, v kateri glavni junak stori samomor z obešanjem. V knjigi so opisani številni poskusi umora.

Kar je pri tem primeru nenavadno, je, da njegovega izginotja vsa ta leta ni nihče prijavil in tudi njegovi vzorci DNK ter prstni odtisi se niso ujemali z nikogaršnjimi. Imel je črne lase, rjave oči, določili so starost od 20 do 35 let, manjšo brazgotino, manjkali so mu štirje zobje, predvidevali so, da je imel nekoč zlomljen nos. Visok je bil 188 cm in ko so ga našli, je tehtal vsega le 63 kg. Kot pojasnil mrliški oglednik, so mu štiri zobe najverjetneje odstranili, da bi mu namestili umetne, poleg tega pa so bili ostali zobje v odličnem stanju. Kot je še povedal policist, ki je preiskoval primer, je od začetka menil, da  je žrtev prihajala iz višjega srednjega razreda. »Obenih znakov, ki bi kazali, da je bil fizični delavec, ni bilo, nič poškodb, urejen, čist, dal je veliko na svoj videz,« ga je opisal. »Mislim, da je le želel izginiti. Šel je tako daleč, kot je lahko šel.«

Njegov DNK se je ujemal z DNK-jem oseb Nove Mehike, Kolorada, Montane, Utaha. Na koncu so ugotovili, da je bil iz Kalifornije, njegovi daljni predniki pa iz prej omenjenih držav. Glede na analize DNK je bi približno četrtino indijanske krvi, četrtino pa španske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630