Moskisvet.com
Jack Razparač

Novice

Po 126 letih končno razrešili skrivnost serijskega morilca

STA, N.J.
10. 09. 2014 08.10
4

Po več kot 126 letih je razjasnjena skrivnost, kdo je bil zloglasni morilec Jack Razparač, na svoji spletni strani poroča britanski Daily Mail. Analiza DNK krvi na šalu ene od njegovih žrtev naj bi pokazala, da je bil serijski morilec žensk v Londonu leta 1888 poljski Žid Aaron Kosminski, ki je končal v umobolnici.

Do ugotovitve so prišli, potem ko je poslovnež Russell Edwards pred leti na dražbi kupil šal, ki so ga našli ob eni od žrtev, Catherine Eddowes.

Za pomoč pri analizi vzorcev krvi na šalu je zaprosil svetovno znanega strokovnjaka za analizo genetskih dokazov z zgodovinskih krajev zločinov Jarija Louhelainena. Z uporabo zadnjih metod za analizo genskega materiala je ugotovil, da je bil serijski morilec, ki je jeseni leta 1888 v četrti Whitechapel na vzhodu Londona ubil najmanj pet prostitutk, poljski Žid Aaron Kosminski, ki je v tej četrti delal kot brivec.

Jack Razparač
Jack Razparač FOTO:
Louhelainen je uspel izločiti DNK s tkanine ter ga primerjati z DNK potomcev Eddowesove in osumljencev. Ugotovil je, da je storilec Kosminski, ki je bil med osumljenci leta 1888, navaja časnik.

Pred pogromi v Rusiji je v London s svojo družino pribežal v začetku 80 let 19. stoletja. Kot še navaja časnik, je bil med tremi najbolj verjetnimi osumljenci, bil pa je resno duševno bolan, verjetno je imel paranoidno shiizofrenijo. Kot poudarja Daily Mail, pomeni ugotovitev konec več kot sto let ugibanj o tem, kdo je bil Jack Razparač. Jack Razparač naj bi med 31. avgustom 1888 in 9. novembrom 1888 do smrti zabodel pet žensk: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes in Mary Jane Kelly. Veliko poročil pravi, da naj bi ženskam po smrti odstranil čreva, zaradi česar so domnevali, da gre za osebo z medicinskim znanjem. To je sprožilo domnevo, da gre za premožnega in izobraženega moškega, ki mori prostitutke. Zločine so v preteklosti med drugimi pripisali umetniku Vincentu van Goghu, avtorju Alice v čudežni deželi Lewisu Carrollu, med več kot sto osumljenci so bili tudi vnuk britanske kraljice Viktorije, princ Albert Viktor, pa tudi slikar Walter Sickert in bivši premier William Gladstone.

Britanska medijska mreža BBC pa dodaja, da pa bi drugi amaterski detektivi lahko še vedno sklepali, da skrivnost še ni razjasnjena in da obstaja možnost, da se bodo pojavile nove teorije.

Mary Jane Kelly
Mary Jane Kelly FOTO: Wikipedia

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382